Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V masíve Lomnického štítu vyhasol život dvojice horolezcov
Zdielať na

V masíve Lomnického štítu vyhasol život dvojice horolezcov

TATRY / V oblasti Cmitra v masíve Lomnického Štítu došlo k tragédii. Skupina ukrajinských horolezcov kontaktovala horských záchranárov, že sa zrútili dvaja členovia zo skupiny. Na miesto okamžite smerovala skupina 14 záchranárov. Dvojici horolezcov sa už ale pomôcť nedalo. Pozrite si autentické zábery zo záchrannej akcie.

K obrovskej tragédii došlo vo štvrtok poobede. Horská záchranná služba vyrazila na pomoc ukrajinským horolezcom, ktorí nahlásili výpadok dvoch členov z ich 11-člennej lezeckej skupiny. K nešťastiu došlo v oblasti Cimra - masív Lomniského štítu. 

​Záchranári na miesto nešťastia vyrazili v dvoch skupinách a na pomoc im išli aj dobrovoľní záchranári HZS. "Z medzistanice Štart pokračovali lanovou dráhou na Skalnaté pleso a ďalej po zemi," informovala HZS. Počasie záchranárom tiež veľmi neprialo. Husto snežilo a bola veľmi zlá viditeľnosť. Keď dorazili na miesto, našli tu ležať dve telá bez známok života. "Obaja ukrajinskí horolezci  muž vo veku 67 a žena 30 – rokov utrpeli zranenia  nezlučiteľné so životom. Po nabalení do nosidiel Kong a UT2000 boli ich telá transportované na Skalnaté pleso a odtiaľ do márnice v Novom Smokovci, kde ich prevzali príslušníci PZ," informovali ďalej horskí záchranári. 

V stene zostali ale ďalší deviati členovia lezeckej skupiny. Tí ale tvrdili záchranárom, že pomoc nepotrebujú, a tak začali všetci postupne pomaly zostupovať. Podľa horských záchranárov neboli najideálnejšie podmienky ani na samotnú horskú túru, terén je totiž nestály. "Nie je to prvý takýto prípad. Určite to ale nie je túra na takéto počasie, na ktorú by som sa vybral ja alebo človek čo sa v tých horách troška pohybuje," poznamenal náčelník HZS Vysoké Tatry Miroslav Živčák. 

K smrteľnému úrazu v Tatrách došlo aj pred pár dňami:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy