Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vianočné trhy narušil obrovský požiar. Dnes je tomu rok, aké opatrenia prijalo mesto tentokrát?
Zdielať na

Vianočné trhy narušil obrovský požiar. Dnes je tomu rok, aké opatrenia prijalo mesto tentokrát?

BRATISLAVA / Presne pred rokom narušil pokojnú atmosféru na bratislavských vianočných trhoch obrovský požiar. Zaujímalo nás preto, aké opatrenia prijalo mesto, aby sa podobné nešťastie nezopakovalo aj tento rok.

Požiar vypukol popoludní priamo v drevenom stánku pred známou kaviarňou, ktorú nakoniec rýchlo sa šíriace plamene úplne pohltili. Našťastie sa v tej chvíli už v kaviarni nikto nenachádzal a historická budova, v ktorej sídli známa poisťovňa bola taktiež prázdna. Predbežná škoda bola vyčíslená na viac ako 200 tisíc eur. Nasledovali pamiatkové prieskumy budovy pre nutnú rekonštrukciu fasády a kamenného obkladu. Policajné vyšetrovanie v prípade všeobecného ohrozenia ukončené k dnešnému dňu nie je. 

A ako to vyzerá na Vianočných trhoch tento rok? Kaviareň, ktorú pohltili plamene od horiaceho stánku je stále zavretá a historická budova, v ktorej sídli známa poisťovňa je v rekonštrukcii.  "Termín dokončenia rekonštrukcie závisí od jej priebehu, ktorý musí byť v súlade s možnosťami obnovy národnej kultúrnej pamiatky a obnovy chránených prvkov.Realizácia konkrétnych krokov bude závisieť aj od počasia," stanovisko poisťovne. 

Prísnejšie opatrenia a pokyny pre stánkarov 

Tento rok prijal magistrát v spolupráci s hasičmi prísnejšie protipožiarne opatrenia. "Jedným z nich bolo napríklad vytvorenie protipožiarnej asistenčnej hliadky, ktorá je zostavená z dobrovolných hasičov," povedal hovorca magistrátu Peter Bubla. "Aj s hasičskou technikou, ktorá zefektívni a zrýchli prípadné nasadenie," povedal Marián Bugár. riaditeľ HaZÚ Bratislava. 

Pre istotu však protipožiarna hliadka bude na trhoch od rána do večera. "Zároveň bolo pre predajcov pripravené protipožiarne školenie, boli vykonané protipožiarne kontroly v stánkoch,"  poznamenal Bubla. Stánkari sú taktiež povinní mať na mieste funkčný hasiaci pristroj. 

Hasiči si deň pred oficiálnym otvorením vianočných trhov vyskúšali aj prejazdnosť s cisternami. Pre prípad, že by v praxi museli predsa opäť zasahovať. Navyše požiadali o nákresy rozmiestnenia požiarnych hydrantov. Minulý rok totiž pri požiari museli hasiči riešiť ešte aj nefunkčné hydranty - presnejšie sťažené otvorenie poklopov, tým že sa dlhšiu dobu nepoužívali. Bratislavská vodárenská spoločnosť preto všetky hydranty preverila. "Všetky hydranty fungujú, dajú sa otvoriť a v prípade potreby môžu byť použité na hasenie,"  vyjadril sa hovorca BVS Peter Podstupka.  

Na vianočných trhoch tento rok posilnili aj hliadky, či už mestskej alebo štátnej polície, nuž a pribudli aj príslušníci ozbrojených síl. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy