Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Minister financií Kamenický predložil návrh štátneho rozpočtu. Podporiť ho neprišli ani vlastní, ani Robert Fico
Zdielať na

Minister financií Kamenický predložil návrh štátneho rozpočtu. Podporiť ho neprišli ani vlastní, ani Robert Fico

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prianie ministra financií Kamenického, aby debata o štátnom rozpočte v parlamente bola vecná nebolo reálne. A to bolo zrejmé hneď ráno, keď ho predkladal pred takmer prázdnou sálou. Podporiť ho neprišli ani vlastní a ani Robert Fico. Napriek tomu, že práve debatou o rozpočte odôvodnil vyhodenie 60 bodov programu z rokovania parlamentu.

Hŕstka opozičných poslancov sa tak prítomnosti Roberta Fica domáhala opakovane. "Predpokladám, že pán poslanec Fico je už na ceste, možno na chodbe, takže by sme mohli počkať," uviedol Ondrej Dostál, poslanec NR SR za SaS. "Vytvoril veľa priestoru na kvalitné prerokovanie rozpočtu. Pán Fico, preto vás vyzývam, zaujmite svoje miesto a vráťte sa do lavice," vyzval lídra strany Smer Marián Viskupič, poslanec NR SR za OĽaNO. "Rokovanie je online, takže určite o nič nepríde, takže budeme rokovať podľa schváleného programu," dodal Andrej Hrnčiar, podpredseda NR SR za Most-Híd. "Fico rieši okrem rokovania v parlamente aj iné otázky a myslím si, že jeho práca je ďaleko prospešnejšia, hoci pre vás možno neviditeľná, ale pre krajinu potrebná," obhajoval neprítomnosť Roberta Fica Ľubomír Petrák, poslanec NR SR za Smer-SD. 

Bez premiéra, bez predsedu Smeru v komornej atmosfére tak Ladislav Kamenický predkladal svoj prvý rozpočet. "Možno aj posledný. Človek nikdy nevie. Takže sa to budem snažiť urobiť tak, ako to najlepšie viem a predpokladám, že tá debata, ktorú tu budeme viesť bude konštruktívna," predniesol minister financií Ladislav Kamenický. O pár minút už bolo jasné, že dva mesiace pred voľbami debata o štátnom rozpočte úplne vecná asi nebude. "Čo si váš rozpočet zaslúži. Asi takéto je moje vyjadrenie k vášmu rozpočtu. Toto je jeho hodnota," povedala poslankyňa Jana Cigániková popri tom, ako rozpočet roztrhala pred očami prítomných politikov. "Myslel som, že takéto správanie je už tri roky za nami," poznamenal Andrej Danko, predseda NR SR.

Následne si po sebe musela Cigániková sama poupratovať, ale k ministrovi financií neboli láskavejší ani ďalší jej opoziční kolegovia. "Nebudem vás dnes vôbec šetriť, pretože naozaj na to nie je dôvod. Priniesli ste zákon roka a ten si zaslúži pravdivé zhodnotenie. Ja som si dnes ružové okuliare nedával," vyjadril sa Eduard Heger, poslanec NR SR za OĽaNO. "Dnes ministerstvo hovorí, budeme hospodáriť zle aj budúci rok," vyjadril sa Jozef Rajtár, poslanec NR SR za DS. "Smer zakončuje svoje vládnutie ďalším návrhom deficitného štátneho rozpočtu," dodal Ondrej Dostál.

Po opozičnom monológu sa do debaty na budúci týždeň zapoja aj koaliční poslanci, ktorých v piatok bolo v parlamente ešte menej, ako tých opozičných. "Však za nás diskutuje minister financií. My schvaľujeme jeho zákon, takže nemáme o čom," vysvetlil neprítomnosť zástupcov koalície Jozef Valocký, poslanec NR SR za Smer. "Ja kolegov nepočítam, ja som pripravený aj na vystúpenie," povedal Ľubomír Petrák. "Kto sa chce k rozpočtu vyjadriť, tak príde do sály a povie svoj názor v pléne," dodal Radovan Baláž, poslanec NR SR za SNS. 

Neskôr z kancelárie predsedu strany Smer-SD prišlo vyjadrenie k neúčasti Roberta Fica na rokovaní. "Predseda strany Smer-SD odmieta všetky útoky médií a opozície týkajúce sa jeho neúčasti na rokovaní NR SR. Robert Fico sa riadne ospravedlnil z neúčasti a absolvoval nevyhnutnú lekársku prehliadku." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy