Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na hrane TV JOJ: Na klamárov musíte mať dôkazy, ako aj na pána Beblavého, povedal Béla Bugár
Zdielať na

Na hrane TV JOJ: Na klamárov musíte mať dôkazy, ako aj na pána Beblavého, povedal Béla Bugár

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Čo nás čaká do volieb a či sa ľudia neobávajú extrémizmu. Aj toto sú témy politickej diskusnej relácie Na hrane, do ktorej prijali pozvanie predseda strany Most-Híd Béla Bugár a líder strany Spolu Miroslav Beblavý.

Moderátor politickej relácie začal opäť zľahka. Na úvod sa opýtal predsedu strany Most-Híd, ako dlho hľadali spojenectvo so stranou Šanca. "My sme s týmito stranami rokovali a s tromi stranami, s malou maďarskou, rómskou a rusínskou sme sa spojili," uviedol Béla Bugár.

Logopedické okienko podľa moderátora zaujalo v predchádzajúcej relácii mnohých divákov a chcel im teda priblížiť, aký pokrok nastal u lídra strany Spolu. "Ja chodím k logopedičke každý týždeň a teraz mi dala také politické slová, ako Progresívne Slovensko alebo korupcia, čo sa mám naučiť," povedal  Miroslav Beblavý.

​V parlamente sa vyostrujú vzťahy ako je to ale medzi hosťami relácie Na hrane Miroslavom Beblavým a Bélom Bugárom?

Podpredseda strany Most-Híd, aj keď to podľa vlastných slov nezvykne, sa vyzbrojil dokumentov, ktorý obsahoval informácie, ktoré by mali usvedčovať lídra strany Spolu z klamstiev. "Na klamárov musíte mať dôkazy. Ako aj na pána Beblavého. Doniesol som jeho hlasovania. V roku 2011 sme asi trikrát hlasovali o tom, aby sme preložili body hlasovania. Problém je v tom, že tvrdí, že je mýtus, že pred voľbami sme mali tak blízko rokovanie NR SR. Všetky prebehli ale tak, že dva týždne pred voľby prebehla riadna rada. Nie je to ale pravda," uviedol Béla Bugár.

"To, čo hovoríte, je zavádzanie divákov. Je pravda, že v roku 2011 sa niektoré body presunuli, lebo boli schôdze dlhé. Ale žiadnemu poslancovi nakoniec nebolo upreté právo a každý nárok bol odhlasovaný. Mne osobne vtedy schválili zákon, stransparentnenie eurofondov tri týždne pred voľbami. Ale teraz koalícia vyhodila tieto návrhy," oponuje Miroslav Beblavý.

"Môžem sa opýtať, či pána Beblavého nebolí nos z toľkých klamstiev. 53 zákonov sme prekladali asi trikrát a na tej poslednej bolo 10 zákonov stiahnutých, 12 zákonov prešlo a 31 vyradených. Momentálne sme v NR SR hovorili, že posledná riadna plánovaná schôdza bude teraz, iná možnosť nastane len ak prezidentka vráti nejaký zákon," dodal Béla Bugár

Niektoré návrhy zákona boli už viackrát predkladané, ale napríklad Lex Haščák nikdy predkladaný nebol

"Keby opozícia používala zdravý sedliacky rozum, tak by požadovali zvolať mimoriadnu radu, na ktorej by prerokovali len tieto zákony, ktoré neboli prerokované. My sme sa hlasovaniu nechceli vyhnúť, ale nehlasovali by sme zaň, lebo ten zákon nie je dobrý," tvrdí Béla Bugár.

Podľa viacerých odborníkov ale krížové vlastníctvo nie je problém slovenského zdravotníctva a integrované systémy dokonca dokážu efektívnejšie manažovať chronické akútne choroby. "Návrh s nami písala pani Žitňanská a ide po podstate veci. Haškovské skupiny a Penta dlhodobo vycuciavajú zdravotníctvo. Problém s Pentou je, že je tak mocná, že regulácia voči nej nielen, že zlyháva, ale oni si ju vedia sami napísať a presadiť. My nevieme so zdravotníctvom nič urobiť a posledných 15 rokov nám dáva za pravdu. Iní solídny investori nám sem nechcú prísť aj pre Pentu, čomu by mohol pomôcť aj zákaz krížového vlastníctva," vysvetlil svoje stanovisko Beblavý.

"Odborníci upozorňujú, že zákon sa dá ľahko obísť.  Najväčší problém vidím v tom, že celoplošne protiústavným zákonom vyriešime všetko. Dokonca nútite súkromných lekárov, malých, ktorý majú súkromnú kliniku a súkromné lekárne, aby došli ku škode," vyjadril sa líder Most-Híd, rovnako vyzval Miroslava Beblavého, ktorý je za hmotnú zodpovednosť politikov, aby prevzal zodpovednosť za tento zákon a prisľúbil, že bude ručiť svojim majetkom, ak zákon štát poškodí.  

Spájanie subjektov v opozícii, ale aj koalícii

"My nevidíme zmysel v opozičných prekáračkách. Chceli sme sa spojiť so stranou Za ľudí. Nevyšlo to, ale neviem, ako Slovensku pomôže sa v tom rýpať. Chceme spolupracovať," poznamenal Miroslav Beblavý.

Otázkou je, či je Árpád Érsek dobrou voľbou ako číslo jedna na kandidátke Mostu-Híd, aj napriek tomu, že si mnohí ľudia robia žarty z jeho pôsobenia vo funkcii ministra. "Pán minister prebral ministerstvo, kde nebolo nič pripravené a ako on sám povedal, bol to rok projektovania. Od tej doby si môžeme pozrieť R2, jeden úsek už začal. R7 už začala a ešte aj znížil cenu. Zdedili sme vytunelované tunely a problémy z minulosti," povedal líder strany Most-Híd.

Strana Sieť má program aj pre maďarských zástupcov, Chcú loviť v košiari mostu híd? "Chceme osloviť slovenských Maďarov, tých, čo chcú na Slovensku žiť lepšie a máme program aj pre nich. Chceme prekonať minulosť, kde sa politické strany bránili nacionalistov," objasnil záujem o národnostné menšilny Beblavý. "Nám sa za 10 rokov podarilo to, čo nikomu. Nevravím, že rozdiely úplne zmizli, ale podarilo sa nám ich spojiť. Môj problém je, že vy (pán Beblavý) chcete len hlasy. Nehlasovali ste za zachovanie malých škôl. A myslím, že aj Google Translator by lepšie preložil váš program do maďarčiny," ohradil sa Béla Bugár. Politici sa rovnako nezhodli ani na hlasovaní ohľadom hrania maďarskej hymny na športových podujatiach. Líder strany Spolu tvrdí, že proti bol aj samotný Béla Bugár. Ten ale oponuje, že pôvodné znenie zákona nie je Miroslavovi Beblavému jasné. 

Očakáva verejnosť nárast extrémizmu po voľbách?

Podľa prieskumu verejnosti väčšina ľudí neočakáva nárast extrémizmu po voľbách. Prieskum medzi mladými ľuďmi zároveň ukazuje, že ĽSNS by získala 18,9%. Sú pred 30, myslia si, že ľuďom sa nedá dôverovať, že Slovensko má bližšie k východnej kultúre a Nežná revolúcia mala na na našu krajinu negatívny vplyv. Takmer štvrtina povedala, že chcú do troch rokov  natrvalo odísť zo Slovenska. "Stačí sa pozrieť na konkrétne kroky a nie sľuby a stačí sa pozrieť aj na to, ako za posledného tri a pol roka opozícia konala v parlamente. Všetko je zle, korupcia a nič nie je dobre. Potom sa čudujete mladým ľuďom," pýta sa Béla Bugár. "Ja by som im povedal, nech ešte neodchádzajú, nech vyčkajú a dajú tomu šancu. Po voľbách sa to tu začne meniť k lepšiemu. Nebude to za rok, ani za dva, ale konečne sa začneme niekam hýbať.  Nech dajú tejto krajine šancu. Musíme byť vlastenci. Samozrejme, že pohodlnejšie sa žije v Nemecku, ako na SLovensku, ale keby sme si to všetci povedali, tak sa tu nič nezlepší," dodal Miroslav Beblavý.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy