Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prvé testy súvisiace s toxickými látkami v Strážskom. U zvierat namerali alarmujúce čísla
Zdielať na

Prvé testy súvisiace s toxickými látkami v Strážskom. U zvierat namerali alarmujúce čísla

STRÁŽSKE / Odobratie vzoriek, analýza, vyhlásenie mimoriadnej situácie a likvidácia. Taký bol tohtoročný plán vlády na odstránenie najväčšieho zamorenia toxickými a karcinogénnymi látkami na svete. Tie sú umiestnené v sudoch v okolí bývalého závodu Chemko Strážske. Pre ľudí aj zvieratá to už desaťročia predstavuje mimoriadne zdravotné riziko.

"Platí, že vláda je pripravená dať na vlastné náklady odstrániť tie sudy," uviedol premiér Peter Pellegrini. Výsledky rozborov majú kompetentní k dispozícii už niekoľko mesiacov. Napriek tomu sú sudy s PCB látkami stále na pôvodnom mieste. "Tá skládka sa ešte viac otvorila. Tie sudy sú tu nahádzané," vraví majiteľ pozemku Jozef Adamík. 

Laboratórne testy ministerstva vnútra tu jednoznačne potvrdili prítomnosť PCB látok. Podľa exkluzívnych informácií TV JOJ sa však z ich výsledkov miestni obyvatelia vôbec nedozvedia, v akom sú nebezpečenstve. "Nie je možné posúdiť koncentrácie toxických látok vo vzorkách, nakoľko analýzy boli kvalitatívne," vysvetľuje lekárka  Ľubica Murínová zo Slovenskej zdravotníckej univerzity. 

Výsledky testov sú zatiaľ k dispozícii iba pre zvieratá. Veterinári tam zakázali kvôli kontaminácii konzumáciu mäsa. Niet sa čo čudovať, podľa tejto fotografie sú PCB látky pre diviaky pochúťkou. "Keď robili tie vzorky, tak vraveli, že sa im zbláznili prístroje. Zistené minimálne dvestokrát zvýšené prekročenie," povedal Adamík. 

Rovnako na tom môžu byť aj desaťtisíce obyvateľov tohto regiónu. Posledný známy výskum zdravotníkov z roku 2015, potvrdil smutné čísla. "Tieto hodnoty sú prekročené o 50 percent žien v reprodukčnom veku a u 40 percent mužov," informovala Murínová. 

Väčšina obyvateľov Zemplína tak na PCB látky dopláca svojim zdravím. Ich likvidácia závisí od vyhlásenia mimoriadnej situácie. O nej musí rozhodnúť vláda. "To rozhodnutie je schopná urobiť ešte táto vláda tak, ako sme to občanom sľúbili," poznamenal Pellegrini. 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy