Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vláda odobrila zmeny v justícii. Novinkou bude aj verejné hlasovanie súdnej rady
Zdielať na

Vláda odobrila zmeny v justícii. Novinkou bude aj verejné hlasovanie súdnej rady

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vláda SR odobrila legislatívne zmeny v justícii, ktoré reagujú na rozsiahle podozrenia, ktoré vyplynuli z komunikácie Mariana Kočnera cez aplikáciu Threema. Kabinet premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) schválil tiež skrátené legislatívne konanie. Novela, ktorá reaguje na rozsiahle podozrenia v justícii, smeruje do NR SR.

Najväčšou novinkou je rozšírenie dôvodov na pozastavenie výkonu funkcie sudcu a pritom sa zmeny dotknú aj Súdnej rady SR, ktorá bude v prípade súhlasu Národnej rady SR hlasovať o všetkom verejne. Legislatíva bude ešte v štvrtok predložená do parlamentu.

Návrh na pozastavenie výkonu funkcie bude môcť podať minister spravodlivosti, predseda súdnej rady, alebo predseda Najvyššieho súdu SR. O ich návrhu bude rozhodovať súdna rada. Po novom bude možné pozastaviť výkon funkcie sudcu, u ktorého bude narušená sudcovská integrita. To znamená, že budú voči nemu závažné podozrenia, ktoré môžu ohrozovať dôveryhodnosť justície.

Právomoci sa zmenia aj na prokuratúre. Generálny prokurátor bude môcť dočasne pozastaviť výkon funkcie prokurátora na návrh rady prokurátorov, pričom to po novom tiež bude môcť urobiť aj pri dôvodných podozreniach voči danému prokurátorovi.

Podľa opozície to síce nie je ideálny liek na problémy slovenského súdnictva. "Aj keď je to málo, tak to vítame," povedal poslanec Alojz Baránik (SaS). "To, čo dáva zmysel teraz jedine je verejná voľba v súdnej rade aj pri personálnych otázkach," myslí si nezaradená poslankyňa a bývalá minsiterka spravodlivosti Lucia Žitňanská. 

Pozrite si archívnu reportáž o situácii v justícii: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy