Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nekonečné vyšetrovanie. Zamestnankyne mestského tepelného hospodárstva mal šikanovať viceprimátor mesta
Zdielať na

Nekonečné vyšetrovanie. Zamestnankyne mestského tepelného hospodárstva mal šikanovať viceprimátor mesta

PRIEVIDZA / Dve zamestnankyne mestského tepelného hospodárstva tvrdili, že ich viceprimátor Prievidze šikanuje. So sťažnosťou sa obrátili aj na inšpektorát práce. Ten im dal za pravdu. Viceprimátor rozhodnutie napadol a tak sa vyšetrovalo opäť.

Inšpektorát práce v Trenčíne šetrenie skončil. Za pravdu dal dvom zamestnankyniam. "Výkonom inšpekcie práce bolo zistené porušenie v oblasti pracovnoprávnych vzťahov, jednalo sa o porušenie zásady rovnakého zaobchádzania," uviedol Juraj Hajšo, hovorca inšpektorátu práce v Trenčíne. "Sa potvrdilo, že pán Maxina sa dopúšťal mobingu a nevhodného chovania. Som presvedčená o tom, že to bola šikana," povedala Alena Pešlová, 

Všetko sa prevalilo začiatkom roka 2016. Vtedy dve zamestnankyne vyhlásili, že ich viceprimátor, ktorý v tepelnom hospodárstve zastupoval mesto ako člen predstavenstva šikanuje. "Prejavovalo sa to verbálnymi útokmi, krikom, vreskom, neskôr prišli aj vyhrážky," opísala situácie Alena Pešlová. "V každom prípade to nie je pravda, ja sa tvrdo dištancujem a urobím všetko preto, aby som ochránil svoju rodinu a svoju česť," oponuje Ľuboš Maxina, viceprimátor mesta Prievidza. 

Inšpektorát práce už raz vydal protokol, podľa ktorého sa člen predstavenstva k podriadeným správal nevhodne. On sa však odvolal a prešetrovalo sa opäť. "Opätovne potvrdil, že sa dopúšťal diskriminácie, nevhodného chovania a porušoval zákon," informovala Alena Pešlová. Priestor na vyjadrenie TV JOJ chceli dať aj samotnému viceprimátorovi. Komunikáciou však poveril hovorcu mesta.

Viceprimátor stále trvá na svojej nevine a tvrdí, že ide o politický nátlak. "Toto je politicky motivovaný prípad, ktorý ožíva vždy pred voľbami," tvrdí hovorca mesta. Ženy ktoré sa na jeho správanie sťažovali ale o politickom útoku nechcú ani počuť. "Neprišlo žiadne ospravedlnenie. Ja mám poškodené zdravie, je to dôsledkom psychického nátlaku a mám následky doteraz. Ráno len oči otvorím a trasie sa mi brucho," povedala poškodená. Napriek výsledkom šetrenia inšpektorátu prácu sa viceprimátor o svoju pozíciu báť nemusí. "Tento prípad sa netýka mesta, je to iná vec. Je to len protokol, nie je to nič z polície, alebo zo súdu," tvrdí Michal Ďureje. "Zamestnávateľovi bolo uložené nariadenie, aby k takémuto konaniu v budúcnosti nedochádzalo," dodal Juraj Hajšo.

Šikana ale nemusí byť len priama. Rozmáhať sa začala aj kyberšikana:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy