Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ceny bytov rastú a k hypotéke sa už hocikto nedostane. Budeme si môcť dovoliť vlastné bývanie?
Zdielať na

Ceny bytov rastú a k hypotéke sa už hocikto nedostane. Budeme si môcť dovoliť vlastné bývanie?

BRATISLAVA / Ceny bytov sa dostali na predkrízové úrovne a k hypotéke sa už nedostane každý. Ten kto predáva alebo na to má je na koni. Stále viac rastie aj záujem o byty, ktoré sa budú ďalej prenajímať práve preto, že nie každý si bude môcť dovoliť vlastné bývanie. Aj keď kupujete byt ako investíciu si však musíte dávať pozor na viacero vecí.

Slováci nehnuteľnosti jednoducho zbožňujú, či už pre seba alebo ako investíciu. Aj v tom prípade si ale treba dávať pozor na niekoľko detailov. "Či máte nájomníka, či je obsadený, či platí načas, dane. O celý byt sa musíte starať a ten byt samozrejme starne," vymenoval Maroš Ďurik, riaditeľ Across private investments. 

Napriek tomu, kto na to má, ide do toho. "Najväčší záujem je jednoznačne o dvojizbové byty, ktoré niektorí klienti kupujú aj investične, na budúce prenájmy," informoval Tomáš Šiffalovič, partner realitnej kancelárie Tom & Tiles. Hrá tomu do karát aj fakt, že nie každý sa k bývaniu už momentálne dostane, národná banka sprísnila podmienky úverovania. "Trh sa spomaľuje. Kupujúci váhajú, nekupujú tak rýchlo. Nie všetci sa už dostanú k úverom," objasnila Daniela Rážová, riaditeľka Bond reality.

Postupným sprísňovaním úverovej politiky, ako aj výšky ceny bytov, bude postupne rásť obľúbenosť nájomného bývania. "Je nedostatočná ponuka cenovo dostupných bytov," podotkol Mikuláš Cár, analytik NBS. Aj preto sa postupne bude meniť pomer vlastníkov bytov a tých, čo si nehnuteľnosť prenajímajú. "Na Slovensku 9 z 10 byt vlastní, na západe je ten pomer zhruba 50/50," povedal Maroš Ďurik. "Na trhu bude oveľa viac nájomných bytov, investičných bytov, keďže si čoraz menej ľudí bude môcť dovoliť vlastné bývanie prostredníctvom hypotekárneho úveru," dodal Tomáš Šiffalovič.

Pri kúpe bytu s investičnými chúťkami v každom prípade treba dávať pozor na to, aby nezvíťazili emócie nad zdravým rozumom a ako pri všetkom netreba strácať nervy a rozvahu. Napríklad po kríze v roku 2008 sa do roku 2014 ceny nehnuteľností prepadli o viac než 20 percent. "Nehnuteľnosť nie je taká likvidná, ako iné typy investícií. To znamená, že ak ju chcete rýchlo predať, môžete za ňu dostať oveľa menej, než ste si mysleli," vysvetlil riaditeľ Across private investments. Teraz sú zase na koni tí, čo vtedy kúpili a teraz predávajú alebo prenajímajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy