Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
NAKA zasahovala v budove Tiposu na bratislavskej Kolibe. Šéfa Barcziho vyviedli v putách
Zdielať na

NAKA zasahovala v budove Tiposu na bratislavskej Kolibe. Šéfa Barcziho vyviedli v putách

BRATISLAVA / Policajti Národnej kriminálnej agentúry zasahovali v budove Tiposu na bratislavskej Kolibe. Má ísť o ekonomickú trestnú činnosť, takzvanú legalizáciu príjmov z trestnej činnosti cez štátnu akciovku. Z budovy krátko pred obedom odviedli v putách šéfa štátnej akciovky Jána Barcziho. O čosi neskôr aj bývalého člena dozornej rady Miloša Preleca. 

Kukláči a policajti v civile obsadili budovu Tiposu ráno okolo deviatej hodiny. Na mieste bolo niekoľko policajných áut. Šéfa štátnej akciovky Jána Barcziho podľa informácií TV JOJ krátko pred obedom vyviedli policajti z budovy s putami na rukách. Zhabali mu aj jeho auto. V putách odviedli aj bývalého člena dozornej rady Miloša Preleca. 

"Národná kriminálna agentúra v Bratislave vykonala zaisťovacie úkony v lotériovej spoločnosti, išlo o počiatočné štádium trestného konania, preto bližšie informácie k prebiehajúcim úkonom v tejto chvíli nebudeme poskytovať, ale samozrejme hneď, ako to procesná situácia dovolí, poskytneme ďalšie informácie," informoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka. 

Zásah podľa informácií Aktuality.sk súvisí nielen s kauzou prelievania peňazí cez pasívne hráčske kontá na súkromné účty v banke. Spája sa aj s čudným zamestnávaním neznámeho asistenta, ktorého si pod seba dosadil práve riaditeľ Barczi, či s podozrivými zmluvami. 

Už začiatkom tohto roka preverovali zamestnanci rezortu Ministerstva financií problém s údajným prepieraním peňazí. Veľký počet hráčov mal zneužívať dieru v systéme. Polícia preveruje, prečo Tipos umožnil hráčom preposielať peniaze z hráčskych kont na súkromné účty bez toho, aby riadne stávkovali a či nebol národný lotériový gigant zneužívaný na pranie špinavých peňazí. Okrem toho bývala šéfka Fondu národného majetku, Anna Bubeníková spájaná s kauzou Gorila mala v roku 2009 vybrať v Tipose približne pol milióna eur. Tvrdila, že peniaze nevyhrala ona, ale príbuzný z Topoľčian. 

K zásahu v akciovke sa vyjadrilo aj ministerstvo financií, ktoré je z celej situácie znepokojené. "Ministerstvo financií SR je znepokojené situáciou v spoločnosti Tipos, národná lotériová spoločnosť a. s. Ministerstvo financií bude čakať na výsledok vyšetrovania. S ohľadom na priebeh vyšetrovania sa nebude k tejto téme momentálne vyjadrovať," uviedli v stanovisku. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy