Oblačno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Koniec rokovania o navýšení štátneho rozpočtu. Poslanci odsúhlasili navýšenie o 3,7 miliardy
Zdielať na

Koniec rokovania o navýšení štátneho rozpočtu. Poslanci odsúhlasili navýšenie o 3,7 miliardy

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci v národnej rade schválil navýšenie rozpočtu o niekoľko miliárd. Za navýšenie hlasovalo 79 prítomných poslancov zo 127. Strana Sloboda a Solidarita sa hlasovania zdržala.

Už včera, 28. mája, bola debata o navyšovaní štátneho rozpočtu v prvom čítaní. Gestorský výbor zvolal člen (Sas) Viskupič. V rámci tohto výboru prišiel pozmeňovací návrh, ktorý ho navýšil o ďalších 350 miliónov, tá obsahuje aj príspevok na dieťa pre ľudí v hmotnej núdzi či prvá pomoc. 

​Strana SaS nepodporila novelu zákona o štátnom rozpočte na tento rok. "Je mi úprimne ľúto, že vám musím oznámiť, že sa navýšia všetkým občanom dane. Zadlženie Slovenska sa stalo enormným. Splácať to nebudeme len my, ale aj naše deti a ich deti. Navýšil sa rozpočet o 3,7 miliardy. Nevieme si tú sumu predstaviť, ale zistíme to, keď sa zvýšia odvody, ceny. Rád by som zopakoval, že sme nemuseli ísť gréckou cestou zadlžovania," reagoval na schválené zvýšenie rozpočtu Viskupič. "Verili sme, že túto tému preberieme s jednotlivými odborníkmi z rôznych koaličných strán a dozvedia sa iba finálny výsledok, ale človek mieni a Igor mení. SAS už dvakrát podporila schválenie navýšenie rozpočtu, ale trváme na tom, aby sa každé navýšenie schválilo zodpovedne. Všetky výdavky spojené s bojom proti koronavírusu sme podporili, ale chceli sme prediskutovať testovanie a nákup antigénovými testami. Navrhovali sme aj napríklad rozdeliť si výdavky očkovania medzi štát a poisťovne. Je aj v ich záujme preplatiť očkovanie ako následne financovať liečbu. Nesúhlasíme s položkou čo sa týka Sputnika. SAS je konštruktívna strana. Chodíme a boli sme na všetkých rokovaniach. My nie sme jeden človek, ale skupina viacerých. Nie sme apriori proti navýšeniu, ale dbáme na to, aby sme nezadlžili naše deti, ale snažíme sa nájsť úspory," vysvetlila Jana Bittó Cigániková zo strany Sloboda a Solidarita prečo sa hlasovania zdržali.

Poslanci schválili novelu, ktorá plánuje navýšiť výdavky rozpočtu až o viac ako 3,7 mld. eur. Predseda parlamentného výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS) v piatok počas rokovania v parlamente povedal, že sa snažili rokovať o navýšení rozpočtu v rozumných číslach, no neúspešne. "Bohužiaľ, dohodu sa nám nepodarilo dosiahnuť,“ povedal Viskupič.

​Vláda ešte v polovici mája schválila navýšenie výdavkov rozpočtu o necelých 3,4 mld. eur. Po pôvodnom navýšení výdavkov sa počítalo na tento rok s celkovým deficitom verejnej správy na úrovni 9,9 % HDP, avšak aktuálne je to už viac ako 10 %.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy