Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: Suja oblial Matoviča pohárom vody. V parlamente zazneli slová ako špinavec či farizej
Zdielať na

VIDEO: Suja oblial Matoviča pohárom vody. V parlamente zazneli slová ako špinavec či farizej

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Odložené rokovanie o štátnom rozpočte poznačil v parlamente mokrý incident. Rozčúlený opozičný poslanec oblial vodou ministra financií Igora Matoviča. Schôdzu preto museli prerušiť a navýšenie štátneho rozpočtu o takmer tri a pol miliardy eur tak nenašlo podporu ani vo štvrtok.

V slovnej výmene zazneli slová ako "špinavec" či "farizej". Suja následne Matoviča oblial pohárom vody so slovami "takúto studenú sprchu dávate všetkým občanom Slovenskej republiky."

Video incidentu: 

Grendel po prestávke povedal, že považuje za krajne neprijateľný prejav akýchkoľvek fyzických útokov v pléne Národnej rady SR. "Dávame istý príklad ľuďom, ktorí nás sledujú a tento príklad považujem za neprijateľný," zdôraznil.

Grendel vykázal Suju z rokovacej sály

Odvolal sa pritom na paragraf 32 odsek 2 rokovacieho poriadku. Ten hovorí o tom, že predsedajúci vyzve zachovať poriadok poslanca, ktorý svojimi prejavmi alebo činmi v rokovacej sále prekročil hranice slušnosti alebo ktorý svojím konaním narúša priebeh rokovania. "Ak výzva na zachovanie poriadku nevedie u poslanca k náprave, predsedajúci vykáže poslanca z rokovacej sály až do skončenia rokovania v tom istom dni," píše sa v rokovacom poriadku.

Predniesol aj časť, ktorá hovorí o tom, že ak mandátový a imunitný výbor zistí, že poslanec narušil poriadok na schôdzi parlamentu, odporučí NR SR, aby mu uložila pokutu do výšky 2 000 eur. Ak poslanec opakovane naruší poriadok na schôdzi v čase do jedného roka od uloženia pokuty za narušenie poriadku na schôdzi, mandátový a imunitný výbor odporučí NR SR, aby mu uložila pokutu do dvojnásobku hornej hranice pokuty ustanovenej týmto zákonom za narušenie poriadku na schôdzi.

Suja odmietol opustiť rokovaciu sálu. Grendel schôdzu opäť prerušil a zvolané bolo grémium.

​V minulosti Igor Matovič vysypal na hlavu Martinovi Poliačikovi striekačky:

Návrh navýšiť výdavky štátneho rozpočtu ide do druhého čítania

Parlament posunul do druhého čítania návrh novely zákona o štátnom rozpočte na rok 2021, ktorý má navýšiť výdavky rozpočtu takmer o 3,4 mld. eur. Za schválenie hlasovalo 77 poslancov, proti bolo 45, zdržalo sa 9, nehlasoval jeden. Medzi poslancami, ktorí sa hlasovania zdržali, boli poslanci za stranu SaS. Predseda parlamentného výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS) pred hlasovaním skonštatoval, že takto nastavenú novelu zákona nemôžu podporiť. Minister financií Igor Matovič to označil za populizmus.

Výdavky týkajúce sa pandémie by sa mali zvýšiť o 2,404 mld. eur a nepandemické výdavky by mali stúpnuť o 984,1 mil. eur. Pôvodne rozpočet počítal s pandemickou rezervou 1,04 mld. eur, tá sa však pre nepriaznivý vývoj epidemickej situácie už minula. Podľa rezortu financií je teda potrebné ju dofinancovať. Po tejto úprave sa tak ráta na tento rok s celkovým deficitom verejnej správy 9,9 % HDP, pôvodne schválený deficit pritom počítal s úrovňou 7,4 % HDP. Je možné, že sa výdavky ešte pozmeňovacím návrhom zvýšia. Viacerí poslanci skonštatovali, že sú návrhy na ich zvýšenie, niekde k sume 3,8 mld. eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy