Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Colníci upozorňujú na prevoz peňazí: Od júna budú platiť tieto prísne pravidlá
Zdielať na

Colníci upozorňujú na prevoz peňazí: Od júna budú platiť tieto prísne pravidlá

BRATISLAVA / Cestujúci z Kyjeva po pristátí na bratislavskom letisku neohlásili colnému úradu pri vstupe na územie Európskej únie, že prevážajú hotovosť 10-tisíc eur. Dostali tak pokutu. V júni budú platiť ešte prísnejšie pravidlá pre prevoz finančnej hotovosti z alebo do tretích krajín.

Hoci dvaja Ukrajinci na letisku deklarovali, že nemajú nič na preclenie, pri sebe mali presne 10-tisíc eur. Porušili tak colný zákon. "Ak cestujete so sumou 10-tisíc eur a viac alebo jej ekvivalentom v inej mene, bez vyzvania to musíte ohlásiť hraničnému colnému úradu na predpísanom tlačive," uviedla hovorkyňa CÚ Bratislava Drahomíra Adamčíková. Od 3. júna budú potrebné nové formuláre. Klienti ich nájdu priamo na portáli Finančnej správy SR. "Od 3. júna sa do sumy 10-tisíc eur a viac budú zaraďovať po prvý raz aj zlaté mince s obsahom zlata najmenej 90 percent, zlaté tehly, nugety alebo hrudy s obsahom zlata najmenej 99,5 percent," ozrejmila Adamčíková. 


Rovnako tiež šeky, zmenky, peňažné poukážky, bankovky i mince, ktoré už v súčasnosti nie sú v bežnom obehu, ale je ich možné vymeniť v centrálnej banke. Hlásenie o odosielateľovi, príjemcovi, pôvode peňazí či o ich pravdepodobnom použití, musí odosielateľ alebo príjemca doručiť finančnej správe do 30 dní odo dňa, keď finančná správa požiada odosielateľa alebo príjemcu o predloženie oznámenia o preprave hotovosti. Prevoz peňazí budete musieť oznamovať aj v prípade, ak sa bude posielať poštou, príp. leteckou, námornou, cestnou a železničnou dopravou cez hranice Európskej únie.


"Pri podozrení, že finančné prostriedky majú súvis so spáchaním trestného činu, bude ich môcť finančná správa zadržať," upozorňuje Adamčíková. V minulom roku v čase veľkého obmedzenia letov z dôvodu svetovej pandémie koronavírusu zaznamenali bratislavskí colníci 10 záchytov dovozu peňažných prostriedkov v hotovosti v celkovej výške 116 710 eur. Na rýchlu a presnú kontrolu peňazí slúžia čítačky s detekciou pravosti jednotlivých svetových mien, aby sa zabránilo prieniku falošných alebo špinavých peňazí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy