Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kollár pripustil, že je možný aj jeho odchod z vládnej koalície. SaS ho na rokovaní vyzvala, aby odstúpil
Zdielať na

Kollár pripustil, že je možný aj jeho odchod z vládnej koalície. SaS ho na rokovaní vyzvala, aby odstúpil

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Boris Kollár pripustil, že je možný aj jeho odchod z vládnej koalície. Uviedol to pri príchode do centrály SaS, kde si plánuje vypočuť výhrady liberálov. Na otázku, či sa plánuje stretnúť aj s najkritickejším poslaneckým klubom Za ľudí odpovedal, že neplánuje. Klub ho zatiaľ na spoločné rokovanie nepozval.

V pondelok sa Boris Kollár stretol s poslaneckým klubom OĽaNO. Výsledkom je, že strana nepožaduje jeho odchod z funkcie predsedu parlamentu. Naopak, problém s Kollárovou diplomovkou by mal vyriešiť zákon, ktorý by prikázal spätne kontrolovať všetky diplomové práce. Všetci palgiátori by mali prísť o titul i o prácu. Problém je v tom, že aj podľa jedného z ich vlastných poslancov by také niečo bolo nevykonateľné a protiústavné.

Kollár sa pred stretnutím s poslancami SaS vyjadril, že už nemá čo iné povedať ako to, čo povedal aj poslancom OĽaNO. "Pozrite sa, ja som jasne povedal. Preverme všetkých alebo nikoho. Ešte raz ja som sa ospravedlnil, urobil som to lege artis. Nikto mi nemôže povedať, že som porušil zákon. To znamená, že v poriadku tak ja potom nemám inú možnosť ako odísť aj z vlády, nie len odísť z parlamentu. Ja nebudem nikoho vydierať, idem sa porozprávať s nimi," povedal Kollár pred stretnutím s poslancami SaS. 

Po rokovaní Kollára s SaS 

Predseda strany SaS Richard Sulík po rokovaní povedal, že spolu s poslancami strany vyzývajú Borisa Kollára, aby odstúpil zo svojho postupu. "My sme mu vysvetlili stanovisko poslancov aj voličov SaS... Myslím si, že máme kritickejších voličov na takéto veci. Takže vyzývame Borisa Kollára, aby odstúpil," vyjadrila sa Anna Zemanová, predsedníčka poslaneckého klubu. 

"Uvidíme, tie udalosti budú mať nejaký spád. Aj mimoriadna schôdza bola odložená kvôli lex korona... uvidíme, budú mať tie udalosti nejaký spád," povedal Sulík na to, koľko času predsedovi NR SR dali čas na rozhodnutie. "Bolo to jednoznačne spoločné rozhodnutie. Mňa toto veľmi teší, pretože mne záleží, aby bol klub jednotný. A pri ťažkých otázkach to máme ako zelenú kartu," dodal Sulík k rozhodnutiu poslaneckého klubu SaS.

Čo boli slová Kollára pri odchode zo sasky? "Beriem na vedomie," opísala jeho slová Zemanová. Predseda NR SR totiž novinárom utiekol cez zadný vchod, a tak nebola možnosť zistiť, čo si myslí po rokovaní s liberálnou stranou. Na otázku TV JOJ, či sa na rokovaní vyhrážal, že odíde Sme rodina z vládnej koalície, Zemanová odpovedala: "Vôbec sa k takýmto nejakým veciam nebudem vyjadrovať." 

Sulíkovi sa tiež ale nepáči, že Kollár nezvolal mimoriadnu národnú radu, pretože jeho "kilečko" pre podnikateľov sa tak odkladá. 

Šeliga o porušení zákona

"Naše stanovisko Za ľudí sa nemení. Vyjadrili sme sa jasne - pán Kollár má vyvodiť zodpovednosť a odstúpiť z pozície predsedu Národnej rady Slovenskej republiky. Tento post patrí na základe výsledku volieb a dohôd hnutiu Sme rodina. Je na nich, ako sa rozhodnú, žiadna vládna koalícia sa nemusí rozpadať," vyhlásil Juraj Šeliga (Za ľudí). Tiež avizoval, že odmietajú lege artis, ktorý nebol ani v čase písania Kollárovej diplomovky. Podľa zákona, ktorý odcitoval, tak predseda parlamentu mal porušiť zákon.  Na sociálnej sieti za stranu Za ľudí napísal, že budú komunikovať so stranou SaS so snahou o ďalší spoločný postup. "Len to zopakujem - teraz je na rozhodnutí pána Kollára a hnutia Sme rodina čo urobí ďalej," napísal. 

Kauza Kollárovej diplomovky

Študenti a absolventi vysokých škôl vyzývajú predsedu parlamentu Borisa Kollára, aby odstúpil. Spísali v tejto súvislosti petíciu s tým, že nesúhlasia, aby post predsedu Národnej rady Slovenskej republiky zastával človek, ktorý svoj titul získal vďaka plagiátu. No a s tým, aby bol v čele parlamentu nesúhlasia ani niektorí koaliční partneri. Tým hlavným, ktorý nesúhlasí s tým, aby Kollár ďalej pôsobil ako predseda NR SR je strana Za ľudí. 

Premiér Igor Matovič sa ku kauze Kollárovej diplomovky vyjadril tak, že rozhodnutie nechá na neho. Podľa jeho slov nebude nikoho vyzývať na odstúpenie.

"Beriem túto kauzu ako jeden veľký kopanec do zadku tejto vlády, aby sme naozaj naplnili to, čo sľubujeme v programovom vyhlásení vlády a urobili razantnú reformu školstva," uviedol Matovič. 

"Nedokážem posúdiť, či je to rovnaký čin (ako záverečná práca Andreja Danka,pozn. red). Pri Andrejovi Dankovi viem, že bez hanby zobral celú diplomovú prácu a odkopíroval ju od druhej študentky ešte aj s nadpisom. Chcem sa stretnúť s Borisom Kollárom," uviedol Matovič. 

"Hovorím teraz k vám ako predseda vlády. Keď som k vám hovoril ako opozičný poslanec v prípade Andreja Danka, chcel som čo najskôr položiť tú vládu. Chcel som, aby vláda mafie.., tak som chcel, aby táto vláda čo najskôr skončila. Dnes z pozície predsedu vlády chcem, aby táto vláda vydržala. Ak si mám porovnať a dať na misku váh, či budem riskovať prípadný rozpad tejto vlády a koalície a návrat mafie k vláde alebo udržanie tejto vládnej koalície, moja priorita bude udržať ju. Tú zodpovednosť mám dnes v rukách," dodal Matovič. 

Kollár mal najviac strán skopírovať od svojho školiteľa Jozefa Minďaša. Ten je rektorom SEVSS v Skalici a v roku 2019 viedol aj bakalársku prácu poslankyne NR SR Petry Krištúfkovej (Sme rodina), ktorá mala taktiež svoju prácu kompletne okopírovať. Upozornil na to ekonóm a bývalý predseda strany Spolu Miroslav Beblavý.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy