Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Školiteľ Kollárovej diplomovky Minďáš je na slobode. Skutok, podľa súdu, nie je trestným činom
Zdielať na

Školiteľ Kollárovej diplomovky Minďáš je na slobode. Skutok, podľa súdu, nie je trestným činom

BANSKÁ BYSTRICA / Bývalého šéfa Lesov SR Jozefa Miňďáša súd v kauze nevýhodných prenájmov poľovných revírov oslobodil spod obžaloby. Prokurátor sa voči verdiktu odvolal na mieste, kauza tak bude pokračovať na krajskom súde

V kauze nevýhodných prenájmov poľovných revírov v utorok sudkyňa Okresného súdu v Banskej Bystrici oslobodila spod obžaloby bývalého generálneho riaditeľa štátneho podniku Lesy SR Jozefa Minďáša. V rozhodnutí uviedla, že skutok nie je trestným činom. Obžalovaný, ktorý je v súčasnosti rektorom Stredoeurópskej vysokej školy v Skalici, sa vzdal práva na odvolanie, prokurátor sa odvolal na mieste a zástupca Lesov SR si ponechal zákonnú lehotu na vyjadrenie. Kauza tak bude pokračovať na krajskom súde.

Od apríla 2017 bolo podľa sudkyne uskutočnených viac ako 10 hlavných pojednávaní a osobne vypočutých 14 svedkov. "Keďže súd má za to, že nebola preukázaná ani objektívna, ani subjektívna stránka žalovaného trestného činu, tak súd na návrh obhajoby obžalovaného oslobodil v celom rozsahu spod obžaloby prokurátora s tým, že skutok nie je trestným činom,“ uviedla sudkyňa a dodala, že škodu si poškodený, teda Lesy SR, môže uplatniť v civilnom procese.

"Rozhodnutie súdu považujem za správne a spravodlivé,“ konštatovala obhajkyňa obžalovaného 56-ročného Jozefa Minďáša, ktorý sa odmietol vyjadriť k rozhodnutiu súdu aj ku kauze záverečnej práce predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina). "Nemôžem povedať, že dnešné rozhodnutie ma prekvapilo, ale trestné konanie nekončí, využil som právo podať odvolanie,“ uviedol prokurátor s tým, že súhlasí so súdom, že v aplikačnej praxi sa tento trestný čin ťažko dokazuje.

Trestnú činnosť podľa obžaloby Jozef Minďáš v postavení štatutára spáchal v rokoch 2007 až 2009 uzatváraním nevýhodných zmlúv so záujemcami o poľovné revíry v správe Lesov SR a spôsobil tým štátnemu podniku škodu viac ako 196-tisíc eur. Bývalý generálny riaditeľ tvrdenie obžaloby od začiatku pojednávania v januári 2018 popiera a pred súdom aj v pondelok 29. júna vyhlásil, že je nevinný.

Obžalovaný uviedol, že zmluvy so záujemcami o využívanie poľovných revírov uzatváral sám na základe ich žiadostí s najlepšou ponukou. Podklady dostával od podriadených, ale výhodnosť zmlúv s nimi nekonzultoval. Povedal, že na súťaže na výber záujemcov nebol čas. Od augusta 2007 do júna 2009 uzavrel takto osem zmlúv na prenájom poľovného práva a na poplatkový lov zveri. Išlo o poľovné revíry v pôsobnosti lesných závodov v Námestove, Prievidzi, Leviciach, Sobranciach, Bardejove, Palárikove a Rimavskej Sobote. Vo väčšine prípadov išlo o zmluvy s dlhšou dobou prenájmu s možnosťou ich prolongácie.

K plagiátorskej kauze predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára, ktorý bez uvedenia zdroja použil prácu Jozefa Minďáša vo svojej záverečnej práci na skalickej vysokej škole, sa Miňďáš odmietol vyjadriť. Ako vedec bol školiteľom šéfa parlamentu a dnes vysokú školu vedie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy