Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dôchodcovia majú nárok aj na príspevok na stravu, a to najmä tí imobilní
Zdielať na

Dôchodcovia majú nárok aj na príspevok na stravu, a to najmä tí imobilní

SLOVENSKO / Slovenskí dôchodcovia majú okrem zliav pri cestovaní v hromadných dopravných prostriedkoch aj nárok na takzvaný príspevok na stravu. V prípade, že je senior imobilný, mal by mať zabezpečenú stravu s donáškou až domov. No mnohí sa tešia, že sa práve pri obede stretnú s priateľmi. Tak ako aj jubilant Ján Slávik z Prešova.

Bez problémov aj po schodoch. Takto chodí každý deň na obed do jedálne v budove prešovskej župy aj Ján Slávik. Tento obed bol však preňho výnimočný. Netrpezlivo ho tam čakali s prekvapením. Aj keď na to absolútne nevyzerá, nedávno oslávil 100 rokov. Do 98-čky sa pritom po zdravotnej stránke na nič nesťažoval.

Príspevok na stravu je služba, ktorú poskytujú rovnako ako napríklad zľavu pri cestovaní MHD jednotlivé samosprávy. Všade je to inak. V Prešove rozhodli poslanci o jednorazových príspevkoch od 30 do 70 eur ročne, podľa výšky dôchodku.

"V zmysle tohto VZN môžu seniori požiadať o jednorazový príspevok na stravovanie. O tento príspevok je možné požiadať na mestskom úrade," vysvetlil hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek. 

"Príspevok na stravovanie dôchodcov - obedy vo výške jedno euro, je možné poskytnúť každému poberateľovi dôchodku, ktorého dôchodok je nižší ako 415,00 € mesačne," priblížil hovorca mesta Košice Vladimír Fabian. 

"V Bratislave si spravidla túto službu manažujú jednotlivé mestské časti, a to podľa svojich možností," doplnila Katarína Rajčanová z kancelárie primátora Bratislavy. 

Pre dôchodcov to nie je len príspevok na stravu, je to v prvom rade príležitosť sa stretnúť. Spoločný obed je pre nich spoločenskou udalosťou. Pán Slávik chodí do jedálne už roky. Najradšej má múčne jedlá. Ako sám hovorí, za život zjedol maximálne dve kilá slaniny. Takže recept na dlhovekosť bude zrejme niekde inde. "Jednoducho mať šťastie, toto je najjednoduchší recept a ja som to šťastie mal i mám," odkázal ľuďom Ján Slávik. 

Rodičia prvákov si na jeseň prilepšia. Dostanú príspevok od štátu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy