Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Plánujete cez leto dovolenku v Taliansku? Toto potrebujete vedieť
Zdielať na

Plánujete cez leto dovolenku v Taliansku? Toto potrebujete vedieť

SLOVENSKO/TALIANSKO / Plánovali ste leto stráviť v Taliansku? Pre priaznivý epidemiologický stav je to opäť možné. Od pondelka je totiž možné cestovať cez Apeninský polostrov bez obmedzení. Pripravili sme pre vás návod, čo všetko by ste mali vedieť vedieť.

Informoval o tom na svojom profile na sociálnej sieti Martin Klus, štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky. Ešte pred pár mesiacmi bolo práve Taliansko epicentrom vírusu SARS-CoV-2, lenže to sa už zmenilo a šírenie nákazy sa v posledných týždňoch výrazne spomalilo. "Momentálne je situácia viac-menej pod kontrolou, rizikové sú len niektoré oblasti ako Lombardsko," priblížil Martin Klus.

Talianski epidemiológovia pripomínajú, že i keď je momentálne situácia priaznivá, vírus v krajine cirkuluje, a preto sú stále potrebné opatrenia. 

Ako to je s cestou zo SR do Talianska?

Už od pondelka je možné vstúpiť do Talianska a cestovať po krajine bez obmedzení. Pre Slováka to znamená, že ak by sa nestretol s infikovanou osobou, do karantény nepôjde. Nepotrebujeme ani negatívne testy či vypĺňať formuláre. 

Martin Klus zdôrazňuje, že ideálnym spôsobom prepravy po polostrove a priľahlých ostrovoch ostáva zatiaľ auto. V obmedzenom režime zatiaľ zostáva letecká, medzinárodná autobusová aj železničná doprava. "Zaujímavou novinkou je, že pasažieri v lietadlách cestujúci do Talianska alebo z neho nebudú môcť z dôvodu obáv zo šírenia koronavírusu využívať batožinový priestor umiestnený nad ich hlavami," uviedol Klus. 

Na čo sa treba pripraviť počas pobytu v Taliansku?

  • naďalej platí zákaz zhromažďovania sa na verejných priestranstvách
  • stále platí povinnosť dodržiavať vzdialenosť od iných osôb minimálne 1 meter (aj na pláži či v reštaurácii)
  • v reštauráciách a obchodoch na požiadanie je zákazník povinný poskytnúť osobné údaje (meno, priezvisko, adresa, telefónne číslo)
  • pri vstupe do verejných uzavretých priestorov treba nosiť rúško, v Lombardsku sa rúško nosí vždy a všade
  • pri vstupe do obchodov, galérií či úradov treba strpieť meranie teploty
  • za nedodržanie opatrení hrozí pokuta od 400 eur až do 3000 eur a platí sa na mieste v hotovosti 
  • takúto pokutu možno uložiť aj za tzv. baci e abbracci, teda bozky a objatia, ktoré sú v Taliansku také populárne 

Ako postupovať pri návrate z Talianska na Slovensko?

Martin Klus upozorňuje, že Taliansko z pohľadu slovenských úradov stále nepatrí medzi 22 zdravotne bezpečných krajín. "Je možné, že sa to v najbližších dňoch zmení, ale v tejto chvíli platí, že pri návrate do SR treba predložiť negatívny test na COVID-19 nie starší ako 96 hodín, absolvovať povinnú izoláciu v domácom prostredí a po 5 dňoch sa nechať znovu otestovať. Keďže získať, resp. dať si spraviť na vlastnú žiadosť „koronatest“ v Taliansku je takmer nemožné (lekári ho odmietajú spraviť bez podozrenia na infekciu, poznámka redakcie), je potrebné dopredu, či už pred cestou na Slovensko alebo hneď po návrate domov, oznámiť príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva (na webovej stránke www.uvzsr.sk, poznámka redakcie) svoj návrat z Talianska a informovať sa o možnostiach testovania. Inými slovami – treba sa vopred objednať na testovanie na Slovensku," dodal Klus. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy