Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Školiteľ Kollárovej diplomovky Minďáš čelí obžalobe v kauze prenájmov poľovných revírov. Postavil sa pred súd
Zdielať na

Školiteľ Kollárovej diplomovky Minďáš čelí obžalobe v kauze prenájmov poľovných revírov. Postavil sa pred súd

BANSKÁ BYSTRICA / Bývalý šéf štátnych lesov Jozef Minďáš, ktorého meno sa aktuálne skloňuje v súvislosti s kauzou diplomovej práce Borisa Kollára, sa postavil pred súd. Školiteľ Kollárovej diplomovky čelí obžalobe čelí obžalobe v kauze nevýhodných prenájmov poľovných revírov. Prípad pojednáva Okresný súd v Banskej Bystrici a Minďášovi hrozí až 15 rokov za mrežami.

Muž s mnohými vedeckými titulmi čelí na Okresnom súde v Banskej Bystrici obžalobe za porušenie povinnosti pri správe cudzieho majetku. Štátnym lesom šéfoval Jozef Minďaš tri roky, počas ktorých sa malo šafáriť s poľovnými revírmi. Tie sa mali prideľovať vyvoleným, a to pre Lesy SR nevýhodnými zmluvami. Škody vyčíslili na takmer 196 tisíc eur.

"Uplatnili sme si škodu podľa zákona o štátnom podniku, do výšky ročného platu generálneho riaditeľa," informoval Ján Kostrián, Lesy SR. Minďáš ako štatutárny zástupca mal ochraňovať verejný záujem. V záverečnej reči v pondelok na súde povedal, že necíti žiadnu zodpovednosť, neporušil vraj žiadny predpis a pod ceny za prenájom v rokoch 2008 a 2009 sa podpísala vtedajšia ekonomická kríza. "Počuli ste záverečnú reč..," povedal novinárom Minďáš. 

Abdikovať musel v roku 2009, zo štátnych lesov odišiel po vzbure časti lesníkov, ktorí ho vinili z tunelovania podniku. Vedec bol pritom členom medzinárodného tímu, ktorý v roku 2007 získal Nobelovu cenu za mier, bol súčasťou medzivládneho panelu pri OSN o klimatických zmenách. A aktuálne sa dostal do povedomia ako školiteľ diplomovky Borisa Kollára, no ani túto kauzu dnes nekomentoval. Bývalému šéfovi lesov hrozí 10 až 15 ročný trest, rozsudok sa očakáva už v utorok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy