Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Premiér po rokovaní OĽaNO: Danko, hajzlík, vzal celú prácu aj s nadpisom, to sa nedá porovnávať
Zdielať na

Premiér po rokovaní OĽaNO: Danko, hajzlík, vzal celú prácu aj s nadpisom, to sa nedá porovnávať

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanecký klub OĽaNO v pondelok tri hodiny kládol otázky predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi ohľadom svojej diplomovej práce. Zhodli sa na tom, že minister školstva Branislav Gröhling a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková by mali najneskôr do septembra vytvoriť zákon, ktorý umožní odoberať tituly.

"Na poslaneckom klube sme kládli Borisovi Kollárovi otázky viac ako tri hodiny. Na všetky položené otázky odpovedal, pričom nevyjasneným problémom zostalo necitovanie vlastného školiteľa, ktorý mu takéto konanie dovolil," uviedol  predseda poslaneckého klubu hnutia OĽANO Michal Šipoš.

Poslanecký klub hnutia OĽANO takéto konanie považuje za zásadné zlyhanie školiteľa, oponenta, študenta ako aj systému hodnotenia záverečných prác. OĽANO rovnako odsudzuje všetky formy plagiátorstva.

Na základe udalosti posledných dní v súvislosti s diplomovou prácou Borisa Kollára, poslanecký klub OĽANO žiada ministra školstva Branislava Gröhlinga a ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú, aby spoločne do septembra tohto roku zabezpečili prijatie a účinnosť zákona, ktorý preverí originály všetkých záverečných prác od obdobia, na ktorom sa minister školstva spolu s ministerkou spravodlivosti dohodnú a nastavili systém tak, aby každý kto získal titul nezákonne, oň prišiel. 

"Vychádzame z takej kotvy, ktorú sme dali ľuďom pred voľbami, že zákon platí pre každého," povedal premiér Igor Matovič. Ak si ministri splnia úlohy, ktoré dostali, tak v septembri tu bude zákon, ktorý dokáže odobrať titul a budeme si všetci rovní, dodal premiér. Kollár počas troch hodín pred klubom OĽaNO rozprával, ako to prebehlo. Pustil ho systém, ktorý bol nastavený tak, ako bol nastavený. 

"Necháme už na ministrov, od kedy sa bude spätne kontrolovať, ako dostávali študenti tituly," dodal Matovič. "Andrej Danko, hajzlík, vzal celú prácu ešte aj s nadpisom a porovnávať túto prácu s kapitánovou prácou, by nebolo fér," odpovedal Matovič na otázku, či sa nedajú tieto práce porovnávať.

Reakcia Petra Pellegriniho

"Igor Matovič a hnutie OĽaNO dnes potvrdili, že v rámci udržania moci sú schopní spreneveriť sa všetkým svojim sľubom o čistote v politike. Namiesto jasnej požiadavky na vyvodenie zodpovednosti druhého najvyššieho ústavného činiteľa za "zlodejinu", ide spraviť pohon na celý národ s neuveriteľným a ničím nepodloženým tvrdením, že polovica vysokoškolských titulov na Slovensku je falošných," napísal na sociálnu sieť expremiér Peter Pellegrini.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy