Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Boris Kollár nekapituloval. Nebude používať magisterský titul, len meno
Zdielať na

Boris Kollár nekapituloval. Nebude používať magisterský titul, len meno

BRATISLAVA / Nemieni sa ospravedlniť a už vonkoncom nemá v pláne opustiť post druhého najvyššieho ústavného činiteľa. Boris Kollár dnes pred novinármi vysvetľoval pochybnosti okolo jeho údajne z veľkej časti okopírovanej diplomovej práce. Vyhlásenie bolo bez možnosti kladenia otázok. Pýtať sa však chcú jeho koaliční partneri. Poslanecké kluby si Kollára pozvali na koberček.

"Všetky voľby sú o emóciach nie o tom, koľko máte titulov pred menom a za menom," vyhlásil Boris Kollár na tlačovej besede venovanej jeho diplomovej práci.

Na nej prečítal stanovisko skalickej školy, v ktorej študoval. V nej podľa jeho slov všetko prebehlo v poriadku. "Za tento protokol nesie zodpovednosť ministerstvo školstva, nie škola," kritizoval v stanovisku školy Jozef Minďáš. Vo vyjadrení bol jasný akcent na kritiku systému overovania prác.

Kollár tvrdí, že jeho školiteľ plne vedel o jeho prebratí textov. "Keby s tým nesúhlasil, tak by ma nepripustil," dodal predseda. Opiera sa taktiež na názor ústavného právnika, ktorého nechcel menovať.

Vo svojom vyjadrení taktiež kritizoval, že sa voči vláde vedie štvavá kampaň a na svojom poste chce zotrvať. Dodal, že bol volený nie na základe titulu. "Na rozdiel od ostatných politikov mi nehovoria pán magister, ale Boris." Napriek podozreniam sa v tejto súvislosti nebude ospravedlňovať, pretože podľa svojich slov nemá za čo, keďže postupoval v súlade so zákonom. "Do politiky som nevstupoval kvôli tomu, že som magister, ale kvôli tomu, že ľuďom pomáham a robím to zo srdca. Takýmto hlúpym spôsobom vnášať rozpor do vládnej koalície preto nedovolím," uviedol Kollár.

Napriek obvineniam sa Boris Kollár rozhodol ostať na svojom poste ale bez uvádzania titulov. "Odteraz, keď budem v politike, budem používať len meno Boris Kollár," uzavrel.

Kollárov postoj kritizujú akademici aj učitelia. "Táto kauza je v rozpore s programovým vyhlásením vlády o zvyšovaní úrovne školstva. Vo vyspelých demokraciách je štandardom vyvodenie zodpovednosti už pri podozrení z podvádzania," uvádza v stanovisku Slovenská komora učiteľov.

Čaputová akcentuje na zmenu výkonu politickej moci

Prezidentka Zuzana Čaputová pripomenula novej vláde, že dostala protikorupčný mandát a má veľké očakávania  verejnosti. "S nástupom novej vlády boli oprávnene spojené veľké očakávania verejnosti. Získala silný protikorupčný mandát, aj silný mandát na zmenu výkonu politickej moci. Pre budovanie dôvery verejnosti v spravodlivosť a inštitúcie je ale potrebné, aby vládni politici dôsledne dodržiavali také isté princípy, aké z opozície žiadali od svojich oponentov," uviedla prezidentka na svojom facebookovom profile.

 

SaS dáva žltú kartu

SaS uviedla, že zobrala na vedomie stanovisko Kollára nepoužívať magisterský titul. "Zároveň je to však pre Borisa Kollára žltá karta od poslancov Národnej rady SR za SaS a preto zaraďuje predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová mimoriadny bod na rokovanie poslaneckého klubu, kde ho pozýva, aby zodpovedal všetky otázky poslancov SaS," povedal Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Ministerstvo školstva plánujem rozšíriť databázu Centrálneho registra záverečných a kvalifikačných prác

"Centrum vedecko-technických informácií Slovenskej republiky, ktoré spadá pod ministerstvo školstva plánuje rozšíriť databázu Centrálneho registra záverečných a kvalifikačných prác (CRZP). Pre vysoké školy však slúži iba ako pomôcka, nie ako jediný nástroj na overenie originality práce. Percento zhody uvedené v CRZP nemusí označovať kopírovanie, ale mieru citácie. Úlohou školiteľa, oponenta a komisie je rozhodnúť, akú mieru využívania iných zdrojov pripustia, posúdiť dlhodobú prácu študenta a overiť, či daná práca je originálom alebo plagiátom. Protokol o zhode v záverečnej práci teda slúži pre potreby vysokej školy a univerzity na to, aby bol daný študent pripustený, resp. nepripustený k obhajobe záverečnej práce. Neslúži na preukázanie kvality práce. To je úlohou školiteľov, oponentov a komisie, ktorí študenta a jeho prácu poznajú," uvázdza v stanovisku ministerstvo.

OľaNO si zavolá Kollára

Po tlačovej konferencií Borisa Kollára sa ozvala najsilnejšia vládnuca strana Igora Matoviča. 

"Na pondelok si predvoláme predsedu parlamentu na náš poslanecký klub. Som čakal trošku viacej pokory alebo ospravedlnenia a čakal som, že aj novinári budú mať možnosť sa pýtať," povedal poslanec Michal Šípoš. 

O diplomovke sa s Kollárom včera rozprával aj premiér. "Ja som stretnutie s Borisom Kollárom dvojhodinové na túto tému mal, urobil záver, aký urobil. Rešpektujem ho. Boris s tým bude musieť žiť a bude sa s tým konfrontovať, ale myslím si, že iné veci v minulosti prežil," povedal Igor Matovič v rádiu Express.

Slovné odkazy so Šeligom

"Pre mňa to ani zďaleka nie je uzavretá téma a považujem to za veľmi, veľmi, veľmi zlý signál pre krajinu. Sa prinajmenšom mohol ospravedlniť, hovorím prinajmenšom. Postaviť to do roviny, že sa tu ide rozpadnúť koalícia, naozaj koalícia stojí na jednom človeku?," adresoval predsedovi Národnej rady podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga. Ku kauze sa však Boris Kollár musel vyjadriť aj na pracovnej ceste vo Vranove nad Topľou. "Pevne verím, že pán Šeliga bude veľmi principiálny aj k strane pani Remišovej, keď sa náhodou ukáže, že bude mať pravdu pán Pellegrini. Možno odkazujem pánovi kolegovi, nech merá jedným metrom," oponoval Kollár.

Vládna strana Za ľudí trvá na tom, aby Boris Kollár odstúpil z postu predsedu Národnej rady Slovenskej republiky. Témou sa bude zaoberať aj pondelková koaličná rada. Informoval o tom na sobotňajšom tlačovom brífingu podpredseda strany a podpredseda NR SR Juraj Šeliga. "Nebudeme strkať hlavu do piesku. Mlčať v niektorých situáciach znamená zapredať sa proti niečomu, čomu človek verí," vyhlásil.

Premiéra Matoviča mrzí, že strana Za ľudí posiela Kollárovi odkazy cez médiá

Igora Matoviča (OĽaNO) mrzí, že strana Za ľudí posiela lídrovi hnutia Sme rodina a predsedovi Národnej rady SR (NR SR) Borisovi Kollárovi odkazy cez médiá. Povedal to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Reagoval tým na sobotňajšiu tlačovú konferenciu strany Za ľudí, na ktorej podpredseda strany a parlamentu Juraj Šeliga vyzval Borisa Kollára, aby v dôsledku kauzy svojej diplomovej práce odstúpil z funkcie predsedu parlamentu. „Očakával by som, že členovia strany Za ľudí, ktorí boli dnes na tlačovke, si osobne pozvú Borisa Kollára na stretnutie a vydiskutujú si to s ním. A možno by vyrokovali to, že by už Kollár dnes nebol predsedom parlamentu. Takéto odkazy cez média nie sú znakom dobrého spoločenstva," uviedol Matovič.

Keď si podľa premiéra strana Za ľudí vyhodnotí, že jedna diplomová práca stojí nad všetkými sľubmi, ktoré dala svojim voličom a odídu z koalície, je to ich rozhodnutie.

Boris Kollár v utorok 23. júna vyhlásil, že z postu šéfa parlamentu neodíde. Tvrdil, že jeho diplomovka, ktorú obhajoval na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici, nie je plagiát. Argumentoval testom originality, podľa ktorého je zhoda jeho diplomovky s inými prácami 24,45 percent a "do 30 percent je to bežná prax, ktorá sa uznáva".

Kollár či Danko? Pozrite si vyjadrenia oboch predsedov v kauze ich študentských prác.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy