Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pellegrini ponúkne svoju funkciu podpredsedu NR SR v septembri. Okomentoval aj Kollárovu diplomovku
Zdielať na

Pellegrini ponúkne svoju funkciu podpredsedu NR SR v septembri. Okomentoval aj Kollárovu diplomovku

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Peter Pellegrini niekoľko dní potom, čo oznámil zakladanie novej politickej strany oznámil, že v septembri na parlamentnej schôdzi ponúkne svoju funkciu podpredsedu NR SR. Zároveň oznámil, že všetci odchádzajúci poslanci z opozičnej strany Smer - sociálna demokraciasa vzdajú členstva v strane, v poslaneckom klube Smeru-SD ako aj všetkých straníckych funkcií, ktoré za Smer-SD získali v pléne.

Peter Pellegrini 17. júna oznámil, že k jeho novovznikajúcemu subjektu sa pridávajú 11 poslanci parlamentu za Smer - Richard Raši, Peter Žiga, Denisa Saková, Erik Tomáš, Ľubica Laššáková, Ján Ferenčák, Matúš Šutaj Eštok, Peter Kmec, Róbert Puci a Ján Blcháč. Zaregistrovaná by mohla byť podľa jeho slov na jeseň, no ešte predtým musí zo svojej funkcie podpredsedu parlamentu za Smer-SD odstúpiť. 

"Na septembrovej schôdzi parlamentu ponúknem svoju funkciu podpredsedu NR SR. Predpokladám, že dovtedy sa k nám ešte pridá niekoľko poslancov, preto chcem vyhodnotiť, či náhodou nebudeme najsilnejším opozičným poslaneckým klubom. Na stole je aj otázka, či nám koaliční poslanci odhlasujú vytvorenie nášho vlastného klubu," ozrejmil Peter Pellegrini.

Pellegrini naznačoval, že chce pokračovať v línií svojej exstrany. "Chceme pokračovať v projekte zodpovednej zmeny,"  dodal. Strana by sa mala zameriavať na rovnaké princípy a to, ochrana sociálnych hodnôt a chce byť jasne antifašistickou stranou. "Zásadne odmietame akúkoľvek spoluprácu s touto stranou," reagoval na stranu ĽSNS. Pellegrini novinárom tiež prezradil, že chce svoju stranu financovať bez sponzorov. "bez akýchkoľvek pokútnych sponzorov na pozadí." Na záver vyzval aj ostatných členov strany SMER-SD aby sa pridali a označil, že im nechal "otvorené dvere." Vo svojej strane chce akcentovať aj na regionálne štruktúry."Všetko prenecháme pánovi predsedovi a jeho vedeniu," adresoval na margo Roberta Fica. Na to, či má otvorené  dvere vo svojej strane kontroverzný exkolega Ľuboš Blaha reagoval s úsmevom "tak všetci veru nie".

Pellegrini o kauze Kollárovej diplomovky

Bývalý premiér sa vyjadril taktiež k postoju premiéra Igora Matoviča k predsedovi parlamentu a lídrovi hnutia Sme rodina Borisovi Kollárovi v kauze jeho okopírovanej diplomovej práce. Matovič v stredu vyhlásil, že nebude vyzývať Kollára na odchod z funkcie predsedu pléna.

​Pellegriniho Matovičovo vyjadrenie "absolútne sklamalo", no zároveň neprekvapilo. Čaká, ako dopadne jeho rozhovor s Kollárom, aké rozhodnutie prijme predseda parlamentu a či následne Matovič neprehodnotí svoje stanovisko. "Ak sa veci nepohnú, bude povinnosťou opozície, aby podnikla isté kroky," ozrejmil podpredseda NR SR. Dodal, že súčasná koalícia podľa neho nevydrží vo funkcii celé volebné obdobie.

Matovič sklamal

Bývalý premiér sa vyjadril aj na samotnú vládu Igora Matoviča, ako povedal "je vládou sklamania, amaterizmu a nesplnených sľubov." 

"Vláda tak musela fungovať od prvého dňa. Oceňujem, že v úvode pokračovali v opatreniach, ktoré v súvislosti s koronakrízou nastolila ešte naša vláda," priblížil s tým, že ale dodnes však podľa neho nie sú slovenskí občania svedkami predstavenia ekonomického plánu na riešenie krízy. "Vláda sa síce vyrovnala so zdravotnou stránkou krízy, no po ekonomickej stránke zlyháva," myslí si Pellegrini.

"Mám strach, že ak nenastal progres za 100 dní, nenastane už vôbec. Občania tak môžu zabudnúť na predvolebné sľuby, ktoré im súčasné koaličné strany ponúkali. Ich jediným cieľom totiž bolo dostať sa akýmikoľvek prostriedkami k moci a teraz sa usilujú rôznymi spôsobmi pri moci zotrvať," uzavrel. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy