Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Matovič o palgiátorskej kauze Kollára: Rozhodnutie nechám čisto, čisto na ňom
Zdielať na

Matovič o palgiátorskej kauze Kollára: Rozhodnutie nechám čisto, čisto na ňom

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na stredajšom rokovaní vlády rezonovala téma diplomovej práce Borisa Kollára. Popoludní predstúpil pred novinárov premiér Igor Matovič. Ten rozhodnutie o tom, či Boris Kollár odstúpi alebo nie, nechá na ňom. Matovič uviedol, že vyzývať nikoho na odstúpenie nebude. To, čo sa stalo podľa Matoviča odkrýva najpodstatnejší problém. A tým je úroveň vysokoškolského vzdelávania. 

"Beriem túto kauzu ako jeden veľký kopanec do zadku tejto vlády, aby sme naozaj naplnili to, čo sľubujeme v programovom vyhlásení vlády a urobili razantnú reformu školstva," uviedol Matovič. 

"Nedokážem posúdiť, či je to rovnaký čin (ako záverečná práca Andreja Danka,pozn. red). Pri Andrejovi Dankovi viem, že bez hanby zobral celú diplomovú prácu a odkopíroval ju od druhej študentky ešte aj s nadpisom. Chcem sa stretnúť s Borisom Kollárom," uviedol Matovič. 

"Hovorím teraz k vám ako predseda vlády. Keď som k vám hovoril ako opozičný poslanec v prípade Andreja Danka, chcel som čo najskôr položiť tú vládu. Chcel som, aby vláda mafie.., tak som chcel, aby táto vláda čo najskôr skončila. Dnes z pozície predsedu vlády chcem, aby táto vláda vydržala. Ak si mám porovnať a dať na misku váh, či budem riskovať prípadný rozpad tejto vlády a koalície a návrat mafie k vláde alebo udržanie tejto vládnej koalície, moja priorita bude udržať ju. Tú zodpovednosť mám dnes v rukách," uviedol Matovič. 

"Politika nie je o tom, parlamentná demokracie nie je tom, že si vyberáte. Vtedy vyberajú voliči a vybrali ako vybrali a mojim cieľom bolo postaviť ústavnú väčšinu, aby sme mohli urobiť zásadné reformy," tvrdí Matovič. 

"Nebudem vyzývať, keď druhá strana konať bude, tak bude. Je to úplne slobodné. A takýto istý postup bol pri pani Krištúfkovej. Povedal som svoj názor a ona sa rozhodla," povedal na tlačovej konferencii Matovič. Matovič podľa svojich slov neverí, že by išiel Boris Kollár v minulosti bojovať proti Andrejovi Dankovi, ak by vedel, že sám má so svojou prácou problém. 

Matovič znova uviedol, že svoju diplomovu prácu síce dal dokopy, ale dal prepísať kamarátke. 

Mnohí ministri reagovali na prácu Borisa Kollára aj po rokovaní vlády. Minister Mičovský si myslí, že Boris Kollár by mal odstúpiť.

Minister školstva Branislav Gröhling informoval, čo všetko stihli pripraviť a urobiť v rezorte za ich trojmesačného pôsobenia. "Dnes sme šiestim vysokým školám odobrali 20 študijných programov," hovorí. Zároveň uviedol, že do Stredoeúropskej vysokej školy v Skalici, kde získal titul Boris Kollár aj poslankyňa Petra Krišúfková, poslali kontrolu. "Ja budem žiadať vysvetliť tieto veci, ale mne vysokoškolský zákon neumožňuje odňať titul, je to záležitosť súdu," dodal. 

Podľa Krajniaka sa práca Andreja Danka a Borisa Kollára nedajú porovnávať. Trvá tiež na tom, že práca Kollára prešla testom originality a preto sa mohol zúčastniť aj štátnej skúšky.

Veronika Remišová hovorí o zmenách v školstve, ktoré sa budú týkať systémových zmien, procesu kontroly, ako aj možnosti odoberania akademických titulov. 

K diplomovej práci predsedu NR SR Borisa Kollára sa vyjadrila aj ministerka kultúry Natália Milanová: 

Najčítanejšie správy