Jasno
13°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Silné búrky opäť vyčíňali. Voda so sebou zobrala stromy aj cestu
Zdielať na

Silné búrky opäť vyčíňali. Voda so sebou zobrala stromy aj cestu

GEMER/LIPTOV/KEŽMAROK / Silné búrky s lejakmi v týchto dňoch vyčíňajú na celom území Slovenska. Jedna mimoriadne silná zasiahla aj dediny Muránska Huta a Muráň v okrese Revúca. Cestu, ktorú len nedávno zrekonštruovali, voda strhla na viacerých miestach. Jej sprejazdnenie bude trvať niekoľko mesiacov. Búrky sa nevyhli ani regiónu Liptov, škody napáchali aj v Kežmarku.

Búrka medzi Muráňom a Muránskou Hutou bola krátka, ale extrémne silná. Za hodinu tu napršalo viac ako sto milimetrov vody. A táto voda cestu na viacerých úsekoch úplne zničila. "Napadalo extrémne veľa vody. Všetko sa to splavovalo dole do doliny, a tým pádom tie potôčiky nabrali na sile. Cesta je od blata, veľké kamene sú na ceste. My sme pomáhali píliť stromy, sprejazdňovať pre cestárov cestu," uviedol veliteľ zásahu Róbert Zacher. 

Predmetný úsek prešiel len minulý rok kompletnou rekonštrukciou. Voda zničila za pár minút to, čo cestári robili takmer pol roka. Cesta je poškodená a niektoré úseky sú úplne zničené. "Približne štyri úseky. Tu sú ešte menšie škody napáchané. Hore je cesta odtrhnutá. Veľké škody, veľké škody," poznamenal veliteľ zásahu. 

Sprejazdnenie tejto dôležitej spojnice bude určite trvať niekoľko mesiacov, a to sa všetci boja, aby sa podobná búrka nezopakovala. Pre túto oblasť trvajú stále výstrahy od meteorológov. "Tie potoky nechcú klesať, zem je už napitá, takže ak by pršalo, môže sa to zopakovať znova," upozornil veliteľ zásahu. 

Búrka sa prehnala aj Oravou a Liptovom

"Pršalo, ale žiaden vietor, a potom prišla o pol hodinu druhá búrka a tam taký nárazový vietor. Občania mi volali, že horí strom," povedal starosta Švošova Milan Široň. "Medzi Ružomberkom a Ľubochňou horí strom. Následnou kontrolou bolo zistené, že tento strom padol na trakčné vedenie," informoval hovorca ZSSK Tomáš Kováč. 

Aj vďaka všímavým ľuďom okamžite zastavili železničnú dopravu. "V dôsledku mimoriadnej udalosti bola prerušená doprava Ružomberok - Ľubochňa v čase od 14.55h, od 17:19 minúty je obnovená jazda vlakov po druhej vlakovej koľaji," priblížila hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová. "Vplyvom tejto udalosti meškali štyri rýchliky, od 30 - 90 minút. Medzi nimi bol medzinárodný vlak z Prahy do Košíc," doplnil Tomáš Kováč. 

Starosta tvrdí, že keby neboli v dedine prehnité staré stromy, tak táto situácia nenastane. "Rokujme často aj so železnicami, všetci sú naklonení týmto prácam, žiaľ, brzdia to ochranári," reagoval Milan Široň. 

Silná búrka vystrašila aj Kežmarčanov

Voda zaplavila cesty na viacerých miestach. Našťastie sa nenaplnilo hrôzostrašné scenáre z minulých rokov. Tentokrát narobila problémy stekajúca voda z polí a upchaté zberače. Práve tie spôsobili, že voda nemohla odtiecť a zaplavila cesty na viacerých miestach. Dostala sa aj do niekoľkých pivníc a pod nánosmi bahna skončili aj takmer všetky dielne v priemyselnom areáli. 

​Voda so sebou priniesla odpad v podobe igelitov ako aj listy zo stromov a iné predmety. Hasiči postupne uvoľňovali zberače a odčerpávali vodu čerpadlami. Búrka so silným dažďom trvala približne desať minút, ale Kežmarčanom nahnala poriadny strach. Škody zatiaľ vyčíslené nie sú.  

V obci Pichne nezostal ani jeden dom, ktorý by voda nepoškodila. Poisťovne ale vyplatia len niektorých. Viac sa dozviete v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy