Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Brusel celkovo prerozdelí až 750 mld. eur. Takto dlho bude splácať Slovensko
Zdielať na

Brusel celkovo prerozdelí až 750 mld. eur. Takto dlho bude splácať Slovensko

SLOVENSKO/EÚ / Viete, ako dlho budeme splácať obrovské miliardy EUR, ktoré dostaneme na obnovu ekonomiky po korone? Do roku 2058! Garancie za historicky najväčšiu pôžičku pre Európsku úniu na obnovu po korone si na seba zoberie Európska komisia. Slovensko z týchto peňazí má k dispozícii štyri miliardy EUR ročne. Lenže splácať ich budú musieť ešte aj deti našich detí.

To, čo sa pomedzi jednotlivé členské krajiny prerozdelí už teraz, sa začne splácať až koncom tohto desaťročia. Vrátiť budeme musieť spoločne 750mld. EUR. “Plánuje sa, že to budú peniaze, ktoré budú splácať naše deti a ešte aj deti našich detí. A toto je veľmi dôležité a treba to povedať úplne na rovinu, pretože ten splátkový kalendár, dnes sa o ňom diskutuje, by sa mal spustiť až koncom toho najbližšieho desaťročia, to znamená okolo roku 2028,” priblížil europoslanec Vladimír Bilčík (Spolu/EPP). 

Európska únia preto chce, aby tieto peniaze pochádzali najmä z vlastných zdrojov a neboli v úvodzovkách cudzie, teda požičané. To znamená, že do hry prichádzajú nové dane ako napríklad zdaňovanie veľkých gigantov či ekologické dane. "Budú vlastne potrebné garancie zo strany Európskej komisie a tieto sa budú získavať na finančných trhoch, takže to je vlastne tá pôžička, ktorá sa potom bude splácať,” vysvetlila Lívia Vašáková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. 

Existuje ale riziko, že si budeme opäť požičiavať 

Podľa niektorých europoslancov ale existuje riziko, že kým začneme pôžičku splácať, príde ďalšia kríza a museli by sme si opäť požičiavať. A najmä tí politici, ktorí o tejto gigantickej pôžičke rozhodli, by mali toto splácanie aj zažiť. “Podľa môjho názoru je to neskoro, lebo splácať treba v dobrých časoch a tie dobré časy zrejme prídu možno o rok, dva, tri, nie až o osem rokov,” zhodnotil europoslanec Eugen Jurzyca (SaS/ECR). 

Tým, že splácaním zaťažíme viaceré generácie, ktoré prídu po nás, bude podľa europoslancov mimoriadne dôležité, aby z teraz investovaných peňazí mali osoh aj oni, povedzme o 30 rokov. Aj preto na Slovensku vznikla Aliancia za zelenú obnovu, ktorú inicioval europoslanec Hojsík. “Tie pôžičky bude treba splatiť. A preto ich musíme investovať múdro a aj podľa svetových ekonómov najlepšie investície dnes sú do ekologických opatrení, pretože prinášajú prácu, sú návratné a pomáhajú planéte,” uviedol europoslanec Martin Hojsík (PS/RE). 

“Fakt to musíme minúť tak, aby sme boli konkurencieschopným aj o 20 rokov,” pripomenul Tomáš Valášek, predseda eurovýboru NR SR (Za ľudí). 

Slovensko bude mať z rôznych európskych zdrojov k dispozícii 25 miliárd eur v najbližších siedmych rokoch. Je to historická šanca na modernizáciu štátu. Viac už povie Peter Petrus: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy