Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dobrá správa pre turistov: Trasu Biely potok otvorili, reťaze aj rebríky v Slovenskom raji sú opäť bezpečnejšie
Zdielať na

Dobrá správa pre turistov: Trasu Biely potok otvorili, reťaze aj rebríky v Slovenskom raji sú opäť bezpečnejšie

SLOVENSKÝ RAJ / Stupačky, reťaze a rebríky v Slovenskom raji čelili silnej kritike zo strany turistov pre ich zlý stav. Rozpadnuté technické zariadenia si vyžiadali aj uzavretie trasy Biely potok, smerujúcej k ferrate. Jednotlivé samosprávy na ich údržbu častokrát nemajú peniaze a preto ochranári z národného parku prišli s užitočným návrhom.

Turistická sezóna v raji štartuje. Hrozilo, že začne bez jednej trasy. Chodník pri Bielom potoku, smerujúci do rokliny Kyseľ, museli horskí záchranári uzavrieť. Technické zariadenia boli nevyhovujúce. To už je ale minulosťou. "Stúpačiek je vyrobených 64 kusov. Samozrejme bezpečnostné oceľové lano. Montujeme tyče, potom na to oceľové lano .A robí sa to tak, že sa to navŕta do tej skaly a lepí sa to chemickými kotvami," vysvetlil Ladislav Cvengroš, opravár stúpačiek. 

V réžií má tieto práce obec Spišské Tomášovce, ktorej lokalita patrí. S opravami začali na poslednú chvíľu. Problémom boli peniaze, opravy zariadení nie sú lacné. "Všetky tie pôvodné rebríky, ktoré boli drevené boli v dezolátnom stave, havarijnom. Preto sme sa rozhodli, že všetko dáme do železa. Celý náklad na dolinu Bieleho potoka bol 14 a pol tisíc eur," uviedla Zuzana Nebusová, starostka Spišských Tomášoviec. 

Ide o nevyhnutnú investíciu, bez nej by záchranári ani ochranári turistov do doliny nepustili. Návštevníci by hazardovali s vlastným zdravím. Horskí záchranári označujú mosty v Slovenskom raji za časovanú bombu. Podľa náčelníka sú na hranici životnosti. "Dlhodobo my apelujeme na to, aby sa tie mosty začali meniť. Ale zatiaľ k tomu nedochádza, stále sa len opravujú. Tiež podliehajú erózií, hlavne tie pätky. A samotné mosty hrdzavejú," povedal Ivan Krajčír, náčelník HZS Slovenský raj. 

Smižany, Spišské Tomášovce, Letanovce a Hrabušice sú samosprávy, ktoré majú na starosti údržbu týchto zariadení. Každá z nich svoju katastrálnu časť. Ochranári to chcú zjednotiť a technické zariadenia si od samospráv prenajať. "My by sme fungovali ako nejaká správcovská firma. By sme si zobrali do nájmu tieto technické zariadenia, a my by sme ich opravovali. Nazdávame sa, žeby to potom išlo lepšie. Ja som absolvoval prvé kolo rokovaní. Bol som na všetkých zastupiteľstvách v štyroch obciach, ktoré tie technické zariadenia majú a vyzerá to veľmi nádejne," poznamenal Tomáš Dražil, riaditeľ samospráv NP Slovenský raj. 

 Ak sa samosprávy s ochranármi dohodnú, v novom systéme správy by mali fungovať od budúceho roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy