Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Meteorológovia vydali výstrahy pred intenzívnymi búrkami, zasiahnu tieto kraje
Zdielať na

Meteorológovia vydali výstrahy pred intenzívnymi búrkami, zasiahnu tieto kraje

BRATISLAVA / Na väčšine územia Slovenska bude v pondelok malá oblačnosť, na západe miestami zväčšená. Postupne bude pribúdať aj na ďalšom území. Na viacerých miestach sa dá očakávať dážď, prehánky a miestami búrky - aj intenzívne a s krúpami.

Informuje o tom na svojej stránke Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Na strednom a východnom Slovensku očakávajú meteorológovia miestami silné búrky s krúpami, pri ktorých hrozia aj prívalové dažde. 

SHMÚ vydali výstrahy 2. stupňa pre Košický, Prešovský a a Banskobystrický kraj, výstrahy platia od 10:00 do 16:00. Meteorológovia očakávajú 30 - 50 mm zrážok s nárazmi vetra s rýchlosťou 20 až 30 m/s. "Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," informuje SHMÚ. 

Najvyššia denná teplota dosiahne 26 až 31 stupňov na krajnom západe, v Žilinskom kraji a na Spiši 21 až 26 stupňov.

Teplota na horách vo výške 1 500 m sa bude pohybovať okolo 15 stupňov. Fúkať bude prevažne južný vietor do 6 m/s (20 km/h), ten sa bude od západu meniť na severozápadný s rýchlosťou 3 až 10 m/s (15 až 35 km/h), v nárazoch miestami okolo 15 m/s (55 km/h). Pri búrkach vietor prechodne zosilnie.

Predpokladané množstvo zrážok je do 15 milimetrov, ojedinele 15 až 40 milimetrov. Pri búrkach výnimočne aj viac.

V obci Pichne nezostal ani jeden dom, ktorý by voda nepoškodila. Poisťovne ale vyplatia len niektorých. Viac sa dozviete v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy