Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Falošnú zdravotnú sestru z kauzy IRIS odsúdili z krádeže. Trest za podávanie liekov seniorom ešte ale nepozná
Zdielať na

Falošnú zdravotnú sestru z kauzy IRIS odsúdili z krádeže. Trest za podávanie liekov seniorom ešte ale nepozná

BRATISLAVA / Falošná zdravotná sestra z domova pre seniorov si opäť zavarila. Sudca ju uznal vinnou za krádež z centra Bratislavy. Za mrežami ale neskončila. Všetko sa môže v budúcnosti zmeniť pre jej kauzu IRIS. V nej je spoluobžalovaná aj s kuchárom, ktorý sa vydával za lekára. Otázne je, kedy a prípadne aké tresty si z úst sudcu vypočujú. Ten je totiž dlhodobo PN.

Škandál v domove pre seniorov IRIS v centre Bratislavy, kde zomrelo viacero dôchodcov a podľa svedkov sa tam drogovalo vo veľkom, sa spája s dvoma aktérmi. Prvým je Ivan Biháry - kuchár, ktorý sa vydával za lekára a zároveň riaditeľa domova. Druhá je Vanessa Pútiková, ktorá pracovala ako upratovačka, no Biháry z nej spravil zdravotnú sestru. Podľa obžaloby dvojica nezákonne a neodborne podávala seniorom lieky, čím im mohla spôsobiť vážne zdravotné komplikácie a dokonca až smrť.

"Vanessa fungovala tak, že si dala lexaurin, mala depresiu. Potom šla za Bihárym tam si dali tvrdý alkohol rum - koňak. A večer to som aj videla, že na stole mali biely prášok , ktorý šňupali a práškový cukor to asi nebol," opísala v čase vypuknutia kauzy ich konanie bývalá zamestnankyňa. Falošná zdravotná sestra pred súdom všetko oľutovala a vyhlásila, že je vinná. Stíhaná je ale na slobode. Po prepustení z väzby dostala na nohu monitorovací náramok a povinnosť hlásiť sa u probačného úradníka.

Napriek tomu, že všetko ľutovala mala problémy so zákonom opäť. Spolu s komplicom si vlani koncom februára v jednom z rýchlych občerstvení na bratislavskej Obchodnej ulici vytipovali ženu. Nepozorovane jej z kabelky vytiahli peňaženku a ukradli peniaze. Konkrétne 100 eur.

"Okresný súd Bratislava I trestným rozkazom zo dňa 31. 10. 2019 uznal obvinenú Vanessu Pútikovú vinnou z prečinu krádeže spolupáchateľstvom a odsúdil ju k trestu odňatia slobody vo výmere 6 mesiacov s podmienečným odkladom v trvaní 18 mesiacov. Trestný rozsudok sa stal právoplatným dňa 19. 12. 2019," informoval Pavol Adamčiak, hovorca Krajského súdu Bratislava. 

Pútiková trest za krádež už pozná. Otázne teda zostáva kedy a prípadne aké tresty si vypočuje spoločne s Bihárym za poškodzovanie zdravia seniorov. Kauza Iris sa už blížila ku koncu, no sudca má ale dlhodobo zdravotné problémy, a preto je možné že celý prípad tak dostane nový sudca, a tak bude dokazovanie úplne na začiatku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy