Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Falošný lekár a sestra z kauzy Iris opäť pred súdom. Z výpovedí bývalých zamestnancov behá mráz po chrbte
Zdielať na

Falošný lekár a sestra z kauzy Iris opäť pred súdom. Z výpovedí bývalých zamestnancov behá mráz po chrbte

BRATISLAVA / Kauza IRIS s falošným lekárom a zdravotnou sestrou opäť pred súdom. Bývalí zamestnanci prehovorili, čo sa v zariadení dialo. Z ich výpovedí behal mráz po chrbte. Bujaré párty, alkohol tiekol potokom a drogy porozhadzované po stole. Seniori podľa svedkov často nemali zabezpečenú ani stravu a hladovali.

Na lavicu obžalovaných priviedli falošného lekára Ivana Biháryho rovno z väzby. " Vždy chodil oblečený v zelenom alebo bielom a okolo krku mal fonendoskop. Všetci ho oslovovali doktor, či klienti, zamestnanci alebo príbuzní. Podával lieky, ordinoval lieky," uviedla bývalá zamestnankyňa.

Spoluobžalovaná falošná zdravotná sestra Vanessa Pútiková sa v minulosti priznala a na súd chodí iba jej právny zástupca. Sudca od rána vypočúval zamestnancov. Párty v Irise vraj boli na dennom poriadku. Svedkyňa pred súdom tvrdila, že lieky na tlmenie boli seniorom podávané aby mali v noci od nich pokoj. Zamestnankyňa nám prezradila, ako prebiehali párty v Irise, "ona im ešte dala ten haropenydol, aby tí ľudia boli ticho. Lebo oni tam žúrovali. To tam tieklo potokom. Veľmi rušno tam bolo. Aj tam prespávali tí ľudia."

O svoje dojmy  sa podelil aj syn poškodenej, "odtiaľ išiel alkoholický zápach, dym. A hudba hrala hocikedy, zazrel som, že tam niekto tancoval. " Pod vplyvom rôznych látok mala podľa svedkov dvojica v úvodzovkách ordinovať bežne. Jedna zo zamestnankýň uviedla," Vanesa fungovala tak, že si dala lexaurin keď mala depresiu, na to ibalgin na hlavu. Potom šla za Bihárym, tam si dali tvrdý alkohol - rum, koňak. Potom šli na balkón a zapálili si marišku. Večer som to aj videla, že na stole mali biely prášok, ktorý šňupali a práškový cukor to asi nebol."

Na tento prístup doplácali hlavne seniori. Podľa bývalej zamestnankyne za smrť niektorých klientov môže neodborné podávanie liekov. Zamestnankyňa popísala, ako prebiehali praktiky v zariadení: "on jej pichol apauryn do žíl a Vanesa jej dala ešte toho haropenydolu. Povedala že 20 kvapiek, no veru fajn. A do rána zomrela tá pani. Takže určite bola predávkovaná."

Obžalovaní mali dávkovanie liekov často prehnať. Čo malo za následok, že klienti spali aj tri dni bez toho aby sa prebrali. Veľmi zlú skúsenosť má aj syn poškodenej. "Ona bola chodiaca a oni ju tam vlastne priväzovali alebo jej bránili, aby mohla výjsť z izby. Niekedy keď som za ňou prišiel, nevedel som ju ani prebudiť. Normálne som jej oči otváral, nevnímala len niečo zablabotala,"  vyjadril sa syn poškodenej.

Podľa slov obhajcu " je teraz predčasné vyhodnocovať výpovede svedkov. Vyhlásenie urobil ja nemám dôvod aby som to vyhlásenie komentoval. Takže sa cíti byť nevinný? To vyhlásenie bolo v tom duchu." 

Podľa obžaloby mala dvojica od roku 2016 do roku 2018 v zariadení pre seniorov IRIS neoprávnene podávať klientom rôzny lieky, injekcie a infúzie. V dôsledku čoho im mohli spôsobiť velmi vážne zdravotné komplikácie a ohroziť ich život a zdravie. Za rok pritom v zariadení zomrelo približne 30 seniorov. Z tohto dôvodu bola nariadená aj exhumácia troch zosnulých. Ďalšie pojednávanie je naplánované na 28. januára, kde budú vypočutí znalci. 

Pozrite si aj našu staršiu reportáž o kauze Iris.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy