Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kedy príde na Slovensko druhá vlna koronavírusu? Premiér vyzýva k obozretnosti
Zdielať na

Kedy príde na Slovensko druhá vlna koronavírusu? Premiér vyzýva k obozretnosti

BRATISLAVA / Denné prírastky pozitívnych prípadov nového koronavírusu sa zvyšujú až v 28. štátoch, predovšetkým v USA. Česko potvrdilo za uplynulých 24 hodín 168 nových prípadov, čo je najvyšší denný nárast od 11. apríla. Rekord hlási aj Ukrajina. Podľa našich odborníkov je na mieste otázka - nie ČI, ale KEDY a v AKOM rozsahu príde druhá vlna aj na Slovensko. Minister zdravotníctva aj premiér vidia najväčšie riziko v otvorení hraníc a preto vyzývajú k obozretnosti.

" Tak, ako sa v marci infekcia sem dostala zo zahraničia, tak sa dostala aj teraz, lebo sa nám otvorili hranice," hovorí minister zdravotníctva Marek Krajčí. "Máme nejaké skúsenosti z prvej vlny, avšak úplné uzatvorenie ekonomiky a krajiny by bolo fatálne," podotýka podpredseda výboru NR SR pre EÚ záležitosti. 

Slovensko má aktuálne otvorené hranice s 22 krajinami bez nutnosti testu či karantény. Tieto krajiny sú aktuálne považované za bezpečné, i keď sa počty infikovaných miestami zvýšili. Od budúcej stredy by k nim mali zrejme pribudnúť ďalšie. Hovorí sa o 14. krajinách mimo Európskej únie.

"Takzvaných tretích krajinách, ale zároveň je tu veľký tlak, aby sme sa otvorili aj voči ďalším krajinám v rámci Schengenského priestoru.To znamená najmä Francúzsko, Španielsko, Taliansko, Holandsko, Belgicko, Luxembursko - možno niektoré ďalšie," vysvetľuje štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.  

Celá epidemiologická situácia tak bude zrejme len na samotnej zodpovednosti ľudí. A teda zvýšené hygienické opatrenia. "Poprosil by som, aby ľudia neopúšťali nosenie rúšok. Čo sa ukázalo ako veľmi efektívne a nenáročné opatrenie v boji s koronavírusom," radí predseda lekárskeho odborného združenia Peter Visolajský. 

"Je možné, že nastanú zmeny aj v tom, že v niektorých krajinách vytipujeme konkrétne ohniská nákazy, kam vyslovene nebudeme odporúčať cestovať našim občanom," hovorí Klus.  Keďže si ďalšie zatvorenie ekonomiky dovoliť nemôžeme, Slovensko musí podľa Petra Kmeca
skombinovať zdravotné opatrenia s ekonomickými záchrannými balíčkami. V rámci Schengenského priestoru by mohli podľa neho pri kontrole vstupu pomôcť digitálne technológie. Problém však vidí skôr pri turistoch z tretích a teda červených krajín.

​Podľa ministra zdravotníctva by ľudia vracajúci sa z takzvane červených krajín mali prekročiť naše hranice len s negatívnym testom na COVID-19 a automaticky- dobrovoľne odísť do domácej izolácie. Tam počkať na ďalší test. "Tieto testy pri ľuďoch, ktorí sa vracajú z tých nebezpečných krajín, na 5. deň majú byť urobené bezplatne, podla mojich informácií," dodáva premiér Igor Matovič. 

Enormný záujem o vycestovanie majú Slováci ako i Česi do Chorvátska. Súkromný prepravca už predal minimálne 30 tisíc lístkov. Najbližší vlak má vyraziť z Prahy zo zastávkou v Bratislave v utorok. "Smerom tam to bude si myslím celkom bezpečné, smerom naspať to bude trošku no...záleží na tom, ako sa tí turisti budu správať v tom Chorvátsku a ako si budu užívať tu dovolenku," hovorí Matovič. Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí by osobne poradil ľuďom, aby na cestu do Chorvátska radšej využili individuálnu prepravu.

Pozrite si reportáž o ďalších opatreniach: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy