Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Falošné správy a koronavírus na Slovensku: Polícia vyvrátila desiatky hoaxov
Zdielať na

Falošné správy a koronavírus na Slovensku: Polícia vyvrátila desiatky hoaxov

BRATISLAVA / Počas pandémie nového koronavírusu, ktorý postihol celý svet a zomierajú naň desaťtisíce ľudí, sa na sociálnych sietiach začali šíriť nepravdivé informácie. Polícia od začiatku pandémie u nás, teda od marca, vyvrátila viac ako 65 takýchto nepravdivých informácií. Aby ich šíreniu zabránili a obyvateľov upokojili, zriadili na sociálnej sieti stránku. Do páchateľov sa pustil aj vtedajší premiér Peter Pellegrini.

Hoaxy - teda podvody, poplašné správy. Takto možno definovať to, čo sa šírilo prostredníctvom sociálnych sietí počas najväčšej pandémie u nás. Práve tieto informácie strašili obyvateľstvo a narastala panika. Niektoré dokonca prichádzali aj priamo do telefónov. "Medzi najkomunikovanejšie témy v súvislosti s COVID-19, patrili hoaxy ako zatajovanie počtu nakazených alebo nových prípadov, prípadne tajné informácie od slovenského lekára z Číny, "zaručené" recepty, na prevenciu pred infekciou alebo na jej liečbu, sms-ky od štátnych orgánov a pod," vyjadril sa hovorca prezídia PZ SR Michal Slivka.

Pohoršenie nad niektorými ľuďmi, ktorí medzi obyvateľstvom šírili strach, neskrýval ani vtedajší premiér. "Kto pozná toho pána, kto pozná túto pani, nech nám okamžite dá informáciu o ich identite na číslo 158, pretože sa vystavujú riziku pre šírenie poplašnej správy. Neuvedomujete si, čo robíte a akým spôsobom spôsobujete nervozitu, chaos a strach medzi obyvateľmi SR," uviedol podpredseda NR SR Peter Pellegrini.

Policajný zbor od začiatku marca zverejnil alebo prezdieľal 65 statusov týkajúcich sa hoaxov o koronavíruse. Všetky zaznamenali takmer 16 600 reakcií a viac ako 10 800 zdieľaní. "Najintenzívnejšiu komunikáciu smerom k verejnosti, čo sa týka hoaxov, sme zaznamenali počas marca, kedy sme postupne vyvracali niektoré informácie na dennej báze, dokonca aj niekoľkokrát za deň," prezradil Slivka.

Ešte pred začiatkom núdzového stavu v našej krajine, čo bolo v polovici marca, začali policajti konať a aby zamedzili šíreniu dezinformácií o koronavíruse zriadili špeciálnu stránku „Hoaxy a podvody - Policia SR.“ "Masovo šírené informácie, ktoré sú nepravdivé alebo zavádzajúce, prípadne manipulatívne, môžu napáchať na sociálnych sieťach omnoho väčšie škody, ako trestné činy niektorých páchateľov," objasnil  Slivka.

Podľa vyjadrenia polície, niektorí autori hoaxov svoje články, či statusy stiahli. A to na základe zverejnenia na policajnej stránke. Evidovali dokonca aj trestné oznámenie. "Na útvaroch v pôsobnosti Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave sme prijali jedno oznámenie, ktoré bolo po zabezpečení všetkých potrebných podkladov v súlade s Trestným poriadkom odmietnuté," uviedla hovorkyňa KR PZ Bratislava Lucia Mihalíková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy