Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zlato stúpa, ropa naopak klesá. Odhady analytikov potešia predovšetkým motoristov
Zdielať na

Zlato stúpa, ropa naopak klesá. Odhady analytikov potešia predovšetkým motoristov

BRATISLAVA / Zlato sa nedá natlačiť ako nové peniaze a svoju hodnotu si uchováva stáročia. Inak tomu nie je ani počas tejto krízy. Tento týždeň sa dokonca dostalo na svoje 8-ročné maximá a ešte má potenciál rastu. Úplne opačne je na tom čierne zlato - teda ropa. To najhoršie už má síce za sebou, ale cena je stále dole, čo teší motoristov.

Vždy keď je zle, tak ľudia siahnu po zlate. Nebolo to inak ani pri poslednej kríze v roku 2009, ani pri mnohých pred ňou a ani pri tejto. Zlato sa dokonca vyšplhalo na svoje osemročné maximá. "Atakuje úroveň 1800 dolárov za uncu, pričom unca je 31,3 gramu," povedal analytik  J&T banky Stanislav Pánis.


Dôvody sú jasné. Koronavírus, ale aj neustále naťahovačky medzi Washingtonom a Pekingom. Rovnako ako nulové úrokové sadzby, ktoré môžu spôsobiť veľké zdražovanie. Zlato sa nemôže ani tlačiť ako nové peniaze. "Je to taký bezpečný prístav a investori sa k nemu uchyľujú, keď majú pocit väčšieho rizika," povedala analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.


Zlato tak nestráca svoju hodnotu, ale strácajú ju peniaze. Investori ho nepovažujú za typický nástroj zbohatnutia, ale ako takzvaný "bezpečný ostrov". Je preto dobré mať na tieto zlé časy odložené aj zlato. To vie každý správny investor. Ak počas korona krízy neviete, čo s peniazmi, tak sa v banke môžete opýtať na investičné zlato. Žltý kov dokonca mieri k tomu, aby pokoril hranicu 2000 dolárov za uncu.

Číslicu dva dosiahla tento rok aj ropa, ale z úplne opačnej strany. V apríli klesla na svoje dno. 20 dolárov za barel a obchodníci dokonca platili za to, že si ju odberatelia prevzali. Odvtedy si výrazne polepšila. "Momentálne je na viac ako dvojnásobnej úrovni. Teraz sa obchoduje za približne 41 dolárov," vyjadrila sa Muchová.

Slovákov predovšetkým zaujíma to, za koľko budú tankovať. "Zatiaľ nečakáme veľké výkyvy v cenách pohonných hmôt," skonštatovala Muchová. "Na konci roka by benzín mohol stáť okolo 1,2 eur a cena nafty okolo 1,1 eur," dodal Pánis.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy