Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
VIDEO: Na východe voda zaplavila domy. Obcami sa valila ako divoká rieka
Zdielať na

VIDEO: Na východe voda zaplavila domy. Obcami sa valila ako divoká rieka

PICHNE / Na krajnom východe udreli prívalové dažde takou silou, že voda sa valila ulicami ako divoká rieka. V obci Pichne zaplavilo nielen domy. Silný prúd vytrhol časti chodníkov aj asfalt z cesty. Starosta obce zvolal krízový štáb. Zdá sa však, že to najhoršie dedina ešte stále nemá za sebou. Ďalšiu vlnu prudkých zrážok očakávajú o polnoci. Aj na strednom Slovensku celý týždeň prší. Lejaky trápia najmä obce vo zvolenskom okrese, ktoré v priebehu tohto týždňa zaplavilo už niekoľkokrát. Vážna situácia je v obci Podzámčok, kde robí problémy voda s blatom z polí. Hasiči pri domoch postavili špeciálne bariéry, aby obyvateľom aspoň trochu pomohli.

Voda tu udrela takou silou, že z chodníka vytrhala dlažobné kocky a dokonca aj asfalt. Extrémne prívalové dažde pustošili obec počas piatka už dvakrát. A vyzerá to tak, že ešte stále nie je koniec. "Ešte jedna vlna príde dnes okolo 23. hodiny," povedal vedúci odboru krízového riadenia OÚ Snina Roman Gallik. "To bolo niečo strašné. Voda sa valila, bol to moment. Z jednej strany, z druhej strany, zhora," opísal obyvateľ obce. 

Do obce smerovala ťažká technika aj hasiči. Ľudia majú zaplavené domy, autá a zničené oplotenie. Zatopené sú aj ďalšie obce v sninskom okrese. 

Situácia v Podzámčeku na strednom Slovensku sa vôbec nemení k lepšiemu, každý deň prší a už aj polhodinový lejak znamená problémy. Ľudia z obcí vo zvolenskom okrese sa vo svojich dvoroch brodia vo vode, pod vodou sú pivnice aj autá.

"To je rýchlosť, to sa len pozeráte, ako sa to na vás valí z jednej aj druhej strany," opísala obyvateľka Podzámčoka. Obec Podzámčok v tomto týždni zaplavila voda už po druhýkrát. Je to zúfalý pohľad, pozerať sa z okna na to, čo valiaca sa voda z polí napácha. Obyvateľom pomáhajú hasiči. Tí v miestach, kde to býva najhoršie, postavili bariéry.

"Dávajú zábrany proti vode, ak by prišla vlna, aby to nenatieklo do domu," opisuje obyvateľ obce. Postavené bariéry na ochranu proti povodniam nechávajú hasiči na mieste, stále hrozia lejaky, a tak ich tu nechajú až do doby, kedy sa zlepší počasie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy