Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pellegrini oznámil názov politickej strany. Do jeho pôvodnej "jedenástky" sa pridali ďalší členovia
Zdielať na

Pellegrini oznámil názov politickej strany. Do jeho pôvodnej "jedenástky" sa pridali ďalší členovia

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Peter Pellegrini ,odchádzajúci člen strany SMER-SD, oznámil názov svojej novovznikajúcej strany. Nesie názov Hlas - sociálna demokracia. K Pellegriniho jedenástke sa tiež pridali ďalší členovia. Desať mladých ľudí, ktorí sa podľa slov Pellegriniho, do politiky vyznajú a pochádzajú z celého Slovenska.

Hlas - sociálne demokracia. To je názov novej politickej strany Petra Pellegriniho, ktorý sa po 20 rokoch rozhodol odísť zo strany Smer- Sociálna demokracia. K pôvodnej "Pellegriniho jedenástke" sa pridali ďalší desiati členovia. Podľa slov Pellegriniho ide o mladých ľudí, ktorí majú skúsenosti s politikou. "Sú to mladí ľudia, ktorí sa rozumejú do politiky, pochádzajú z celého Slovenska, niektorí dnes k nám cestovali až z východného Slovenska, aby tu mohli stáť," poznamenal na tlačovej konferencii Peter Pellegrini, podpredseda parlamentu (Smer-SD). 

Pellegrini predstavil aj čosi z ich budúcich plánov, ako pomôcť Slovensku. Zamerať sa chcú predovšetkým na budúcnosť sociálnej demokracie, čo je značné aj z názvu. "Chceme celú svoju energiu venovať budúcnosti sociálnej demokracie na Slovensku," vyhlásil a zároveň poďakoval všetkým, ktorí sa pridali. "Veľmi pekne ďakujem kolegom z parlamentu ale aj mladým ľuďom." 

Prečo sa spolu s ďalšími kolegami zo Smeru rozhodli ísť do boja s novou politickou stranou, hovoril už pri oznámení jej zakladania pred niekoľkými dňami. "Chceme pokračovať v projekte zodpovednej zmeny,"  povedal v deň ohlásenia. Strana by sa mala zameriavať na rovnaké princípy a to, ochrana sociálnych hodnôt a chce byť jasne antifašistickou stranou. Hoci Pellegrini v Smere pôsobil 20 rokov, aktuálny štýl pôsobenia a konania strany sa mu už priečil, a tak sa rozhodol spolu s ďalšími pre zmenu. 

Podľa jeho slov je jeden z dôvodov aj ten, ktorý vychádza z ulíc od voličov. "Ľudia sa na nás obracajú s pomocou, chcú zmenu," poznamenal. "Sociálna politika a demokracia nemôže byť odkázaná na neustále opozičné postavenie a my urobíme všetko preto, aby sa vrátila do poslaneckých lavíc," pokračoval. Členovia už stranu dnešným dňom zaregistrovali aj na ministerstve vnútra, aby mohli zbierať podpisy na jej oficiálnu registráciu. 

Čo sa týka financovania strany si Pellegrini stále stojí za svojim. Nechce, aby stranu financovali nejaký "sponzori". Financovanie by malo byť transparentné. "Z prvej časti ho budú financovať poslanci NR SR....nebudeme si môcť ale dovoliť kampane "alá zabilboardovanie" celého Slovenska. Budeme sa prikrývať tou perinou, na ktorú máme....budeme sa musieť skladať a prispievať na kampane," dodal Pellegrini. 

Pellegrini o odchode zo Smeru- SD 

"Ja ako predseda vlády som sa snažil vždy nesklamať na pozíciách, ktoré som dostal, posledné dva roky aj týždne od vypuknutia koronavírusu. Preto som aj veľmi zodpovedne pred voľbami prijal úlohu volebného lídra, nastavil som svoju tvár a urobil som všetko preto, aby naša strana dosiahla výborné výsledky, pretože nastavili sme "zodpovednú zmenu." Verím a myslím si, že zodpovednú zmenu potrebovala aj strana Smer. Žiaľ, nasledujúce dni ukázali, akoby sme nechceli tento volebný sľub "zodpovedná zmena" dokonať našim voličom....Tvárili sme sa, že sa nič nedeje, ako vždy, veď to zapadne prachom a pôjdeme dopredu..., " poznamenal Pellegrini na margo jeho vlastného pôsobenia. Zároveň sa vyjadril, že takto strana fungovať nemôže a on sa na jej aktuálne fungovanie prizerať nechce. Slovákom treba ponúknuť novú sociálnu demokraciu a silu, tvrdí.  

Pellegrini vníma, že strana Smer posledné obdobie spravila niekoľko chýb a túžba po moci to ešte zhoršila. "Zahľadenosť do seba, zlyhanie jednotlivcov, a hoci Smer je silná značka, začala strácať lesk...Členská základňa bola vždy pod mediálnym aj verejným tlakom. Postupne sme začali strácať šikovných primátorov a starostov, ľudí, ktorí viac nechceli kandidovať pod našou značkou, aby si viac neublížili..Pomohli sme aj mladým ľuďom, ktorí nás ale nakoniec tiež nevolili," podotkol.  "Volebný výsledok, na základe ktorého sme vo februárových parlamentných voľbách získali vyše 18 percent, bol našou poslednou šancou zo strany voličov, a to s jasným odkazom, že sa niečo musí zmeniť. K tej zmene však akosi nedochádzalo, preto som dospel k tomuto rozhodnutiu," ozrejmil expremiér. 

"Takisto viem, že aj veci sa môžu robiť inak, ale ja som sa pokúšal naozaj v mnohých formách vyvolať diskusiu, zakričať, že niečo nie je dobré a poďme sa rozprávať, zostalo ale ticho....a myslím, že takéto ticho si nezaslúži za svoju obetavosť ani tých 15 tisíc, ktorí sú stále členmi strany. Na takom tichu nemôžem ďalej participovať," zdôraznil.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy