Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Lučanský odchádza z postu policajného prezidenta. Nevie sa vraj zmieriť s politizáciou polície
Zdielať na

Lučanský odchádza z postu policajného prezidenta. Nevie sa vraj zmieriť s politizáciou polície

BRATISLAVA / Policajný prezident Milan Lučanský v utorok prišiel so zásadným rozhodnutím. Končí ako policajný prezident. Nechce viac spolupracovať so súčasným vedením ministerstva vnútra.

"Nechcem niesť zodpovednosť za to, že vedenie ministerstva vnútra politizuje políciu. Je to veľký krok späť. Zvážil som všetky možnosti, ktoré mi zákon ponúka. Premyslel som si svoj krok zo všetkých strán," hovorí vo svojom vyjadrení Lučanský. 

Uviedol zároveň, že nechce ďalej spolupracovať so súčasným vedením Ministerstva vnútra SR. "Nemám ich dôveru a oni zase nemajú tu moju. Spolupráca musí byť založená na vzájomnom rešpekte," pokračuje. Ministra vnútra Romana Mikulca vraj považuje za korektného človeka, ale neuznáva ho ako ministra vnútra. Ich pohľady na ďalší chod polície sú podľa jeho slov rozdielne.

Obmedzená právomoc 

"Nechcem niesť zodpovednosť za začínajúci úpadok dobre vybudovaného Policajného zboru, ktorý nedokážem ovplyvniť, pretože už teraz mi vedenie ministerstva siahlo na právomoci prezidenta Policajného zboru. Nikdy sa nezmierim s politizáciou policajného prezidenta, nech už si pod tým vládna koalícia predstavuje čokoľvek," dodal s tým, že nemôže napríklad obsadzovať do funkcií ľudí. "Ako konkrétny príklad uvediem jedno krajské riaditeľstvo, kde uchádzači prešli normálnym výberovým konaním, vybraný uchádzač absolvoval dokonca detektor lži, nebolo mi napriek tomu umožnené, aby som ho do funkcie obsadil. Nefunkčnosť začínajú pociťovať už aj iné útvary," vysvetlil na tlačovej konferencií. Vyškrtnúť ho mali aj z viacerých komisií. 

"Možnosť brannobezpečnostného výboru považujem za stratu času, keďže matematika nepustí a koaličný štvorlístok má trojpätinovú väčšinu, i keď dôvod na moje odvolanie nie je žiadny. Nemám chuť trýzniť verejnosť dennodennými hádkami a hádzaním špiny, o ktoré by sa teatrálne vládni predstavitelia postarali," vysvetľuje ďalej svoje rozhodnutie. 

Nová vláda, nová polícia? 

Lučanský je určite proti tomu, aby sa pri výmene vlády menili aj funkcionári a členovia policajného zboru. "Ak majú rozbehnuté niektoré veci a robia to dobre, nevidím na to dôvod. Ľudia sú zbytočne v strese," dodal. "Už len to, že ma vyzývajú koaliční poslanci, aby som odstúpil, tak je to politizácia, ak je to len preto, že som bol obsadený za fungovania inej vlády, ja som nepochybil, mám výsledky. Je to pomaly až diskriminácia," povedal. 

Po 30 rokoch v Policajnom zbore sa rozhodol požiadať o uvoľnenie zo služobného pomeru k 31.8.2020.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu odchádzajúceho policajného prezidenta: 

Minister žiadosť prijal

Minister vnútra žiadosť prijal a pánovi Lučanskému poďakoval za doterajšiu spoluprácu. "Hoci sa s pánom Lučanským v mnohých témach zhodujeme, existuje aj viacero oblastí, v ktorých máme odlišný názor na to, ako by mal Policajný zbor vyzerať a fungovať. Pánovi Lučanskému však ďakujem a verím, že dokážeme konštruktívne fungovať aj zvyšné dva mesiace, vzhľadom na náročné obdobie, pred ktorým stojíme v súvislosti s možnou druhou vlnou pandémie koronavírusu,“ uviedol minister.

"V konečnom dôsledku som rád, že sa pán Lučanský rozhodol tak, ako sa rozhodol. Sú oblasti, ktoré neboli z môjho pohľadu celkom správne. Ak teda chceme vykonať, čo sme sľúbili, a teda očistiť políciu," dodal minister. Mikulec nevidí politizáciu v polícii a myslí si, že Lučanský to nekomunikoval veľmi korektne. "Ja som sa ho na to aj pýtal a nevedel mi na to celkom odpovedať," dodal. 

Odídu ďalší policajti? 

Podľa bývalej ministerky vnútra odchodom Lučanského opustí policajný zbor aj veľa ďalších kvalitných policajtov. "Policajný zbor jeho odchodom veľa stratí, ale nebude to jediná obeť nezmyselných politických tlakov a čistiek. Na základe mojich pracovných skúseností som presvedčená o tom, že s Milanom Lučanským odídu aj mnohí iní kvalitní policajti, pretože mu veria, podporujú ho a vyznávajú rovnaké hodnoty ako on: cit pre spravodlivosť a pravdu," uviedla Saková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy