Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Petra Krištúfková sa vzdáva funkcie splnomocnenkyne
Zdielať na

Petra Krištúfková sa vzdáva funkcie splnomocnenkyne

BRATISLAVA / Poslankyňa NR SR za hnutie Sme rodina Petra Krištúfková sa stala splnomocnenkyňou vlády pre podporu rodiny a sociálnu pomoc a to len na krátky čas. Dnes sa k medializovaným informáciám o jej vzťahu s Kočnerom vyjadril premiér Igor Matovič, ktorého mrzí, že Krištúfková klamala. Reagoval aj Boris Kollár, ktorý si stojí za ňou. Krištúfková ale nechce polarizovať a funkcie sa vzdáva.

Oznámila odchod

Krištúfková na tlačovej besede priznala, že sa stretla s Kočnerom. Vzťahy s ním boli podľa nej chladné. "Pán Kočner bol voči mne rezervovaný. A ja si myslím, že to bolo z toho dôvodu, že z hĺbky duše nenávidel Borisa Kollára a tým pádom mňa,"  uviedla Krištúfková. "Keď ma Karolína pozvala na ľoď ja som nepátrala, či je ľoď rentovaná, alebo ich," povedala. Napriek tomu na predošlej tlačovej besede informácie zahmlievala.

Post splnomocnenkyne mal byť podľa Sme rodina veľkým prínosom. "Ja som prišla s nápadom do nášho programu s SOS dávkou," uviedla Krištúfková. Jej práca mala spočívať v tom, že mala vychytať všetky legislatívne problémy. "Tento status splnomocnenca som brala ako pokračovanie mojej práce a takisto, ako som povedala, vykonávam túto činnosť bez akejkoľvek odmeny," bráni sa Krištúfková. Podľa jej slov "jediný náklad, ktorý by bol, bol by na elektrinu." 

"Nechcem, aby moje vymenovanie nejakým spôsobom zasahovalo alebo narušovalo nejaké vzťahy a preto chcem povedať, že sa vzdávam tohto vymenovania," vyhlásila poslankyňa Sme rodina. Boris Kollár tvrdí, že toto rozhodnutie je výlučne Krištúfkovej a za ňou si stojí. Nechce však akékoľvek útoky voči strane a voči vláde. Funkcia splnomocnenca vlády pre podporu rodiny a sociálnu pomoc touto cestou zanikne.

Matovič chcel s Kollárom diskutovať

"Ja sa jej čudujem, že to nepriznala sama," reagoval Igor Matovič na zistenia medzinárodnej organizácie investigatívnych novinárov Organized crime and corruption reporting project (OCCRP), ktorej súčasťou je aj TV JOJ, ohľadom dovolenky, na ktorej sa zúčastnil aj Marian Kočner. 

Premiér tvrdí, že ho "mrzí klamstvo v spojitosti s tým, že pozná Kočnera... Sme rodina si to musí vyriešiť sama," a do vnútorných záležitostí strany sa nechce vyjadrovať. Podotkol však, že v jeho prípade sporných nominácií vyvodil zodpovednosť a celú vec si vydiskutuje s Borisom Kollárom. 

"Túto iniciatívu pre túto oblasť na ministerstve, ja o tom viem, plus mínus od začiatku koalície," dodal Matovič k jej nominácií. Vznik tejto funkcie nebol podľa neho podmienený výmenou za funkcie a návrh na jej post je výlučne v gescii ministerstva sociálnych vecí a rodiny, ktorú má Sme rodina na čele s Milanom Krajniakom.

"Nie, nestretávali sme sa. Myslím si, že tak ako keď vy ste ho stretli niekde v Bratislave v meste, tak som ho stretla aj ja," reagovala poslankyňa na otázky týkajúce sa jej vzťahu s Marianom Kočnerom krátko po tom, ako ju vláda odobrila ako splnomocnenkyňu pre rodinu. Redakcie, ktoré majú prístup do Kočnerovej knižnice, však získali fotografie, ktoré môžu naznačovať niečo iné. 

Fotografie z Kočnerovej knižnice sú z roku 2009. Je na nich Petra Krištufková spolu s bývalou manželkou Mariana Kočnera. V počítači jeho dcéry boli fotky, ako nastupujú do lietadla aj ako si užívajú luxus Kočnerovej jachty v Chorvátsku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy