Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sestričky z prvej línie v boji proti koronavírusu: Deti sa nás báli. Išli sme do neznáma a motivovali sme sa navzájom
Zdielať na

Sestričky z prvej línie v boji proti koronavírusu: Deti sa nás báli. Išli sme do neznáma a motivovali sme sa navzájom

BRATISLAVA / V čase, keď počty potvrdených prípadov koronavírusu výrazne rástli, obetavo pomáhala ostatným aj dvojica žien. Matka štyroch detí šila rúška zadarmo a detská zdravotná sestra sa v okamihu stala vedúcou oddelenia. Obe tvrdia, že dopredu ich poháňal strach. Teraz vedia, že druhej vlne budú čeliť pripravenejšie.

S Janou sme sa stretli ešte v marci. Matka štyroch detí, ktorá je povolaním psychologička pomáhala iným takto: "Rozhodla som sa šiť rúška zadarmo, pretože ich je všade nedostatok. A vyzývam aj iných aby pomohli. Je to jednoduché z košele XL spravíte osem rúšok a podšijete ich bavlnou z trička."

S pani Janou sme sa opäť skontaktovali. Rúšok rozdala odvtedy celé desiatky. "Reakcie boli pozitívne. Niektorí sa chceli odvďačiť, priniesli niečo na výmenu. Aj keď som to nechcela, nežiadala," povedala. Nezištná pomoc iným jej vraj pomohla vyrovnať sa so strachom, ktorý vtedy prežívala a rúška by opäť šila."Ak by bolo treba, nemala by som s tým problém. Ale mám pocit, že sme už na to viac pripravení, zabezpečení."

Stretli sme sa aj so zdravotnou sestrou, ktorú inak povedané hodili do vody a musela plávať. "Zriadilo sa špeciálne oddelenie, kde deti potrebovali akútnu starostlivosť a pristupovalo sa k nim ako k prípadne nakazeným. Riadením oddelenia ma poveril riaditeľ a tak som chytila telefón a obvolala sestry z rôznych oddelení. Ani jedna nepovedala nie," povedala vedúca zdravotných sestier Národného ústavu detských chorôb, Erika.

Špeciálne obleky si každá z nich vtedy obliekla po prvýkrát. Za bežnú nevyhnutnú rutinu ich berú dnes ale vtedy ubehli týždne, kým sa v nich naučili plnohodnotne fungovať."Deti sa nás báli. Naozaj to bolo pre nich strašidelné. Mali sme rešpekt. Išli sme do neznáma a motivovali sme sa navzájom. To najviac pomáhalo. Každá mala doma dieťa a to bol moment, kedy som si hovorila, že práve preto musím. Ale bála som sa," dodáva sestra Erika.

Stále s rešpektom, ale oveľa silnejšia, je Erika pripravená čeliť novým výzvam."Určite by som do toho išla opäť, ak treba. Ten strach by bol už menší. Rešpekt zostáva," uzavrela Erika.

Bola to ikona hlavného mesta, ktorú obdivovali aj turisti. Lekáreň znovu dostane mesto. Viac informácií si môžete pozrieť v reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy