Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bratislavská Petržalka rieši nedostatok učiteľov po svojom, láka ich na nájomné byty
Zdielať na

Bratislavská Petržalka rieši nedostatok učiteľov po svojom, láka ich na nájomné byty

BRATISLAVA / Bratislavská mestská časť Petržalka ponúka nájomné byty novým pedagógom v školách a škôlkach. Má ich totiž nedostatok, a preto im takéto byty chce zabezpečiť až na 3 roky. Minister školstva to však nepovažuje za celonárodný recept a plánuje sa sústrediť na zvyšovanie platov.

Do 9 úplne nových jedno a dvojizbových nájomných bytov v Petržalke sa už sťahujú prví učitelia a vychovávatelia. Petržalka chce takto prispieť k riešeniu problému nedostatku učiteľov.

Žiť z učiteľského platu v Bratislave je iné ako žiť z takéhoto platu v menšej obci. Problém je drahé bývanie. Toto bývanie v novostavbe bude cenovo výhodnejšie. "Sedem eur na jeden meter štvorcový," priblížila hovorkyňa mestskej časti Mária Halašková. 

Dlhoročná bulharská učiteľka Radka Atanasova vyhrala konkurz, prišla k nám na štyri roky vyučovať bulharčinu a rozhodla sa ostať. Momentálne je na Slovensku vychovávateľkou a vďaka tejto ponuke bude mať lacnejší a lepší nájom. "Budem platiť 274, ja sa teším," reagovala Radka Atanasova. 

Ministerstvo školstva otázku nájomných bytov riešiť nebude. "Venujme sa skôr zvyšovaniu platov, aby si učiteľ vedel byt sám zaplatiť," poznamenal minister školstva Branislav Gröhling. 

A rovnaký názor má aj prezident Slovenskej komory učiteľov. "Učiteľ v prvom rade potrebuje mať taký plat, aby keď príde do nejakej banky, aby si mohol kúpiť lacný byt, nie je jednoduché nájsť takú banku pre učiteľa," uviedol prezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman. 

Nateraz preto otázku regionálnych rozdielov neotvárajú, aj keď zo zahraničia niektoré riešenia poznajú. "Myslím, že učitelia v Londýne majú nejaký za to príplatok oproti učiteľom z iných miest," vysvetlil Crmoman. 

Odmenia aktívnych učiteľov? Dozviete sa vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy