Skoro jasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Záplavy už hrozia aj na severe a západe Slovenska. SHMÚ varuje pred zatopením ciest a pivníc
Zdielať na

Záplavy už hrozia aj na severe a západe Slovenska. SHMÚ varuje pred zatopením ciest a pivníc

BRATISLAVA / Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy pred viacerými povodňami na Slovensku. Po záplavách na východnom Slovensku teraz hrozí vzostup vodných hladín už aj na severe či západe našej krajiny.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy pred viacerými povodňami na Slovensku. Dôvodom je očakávaný trvalý dážď v najbližších hodinách.

Ako informuje na svojej oficiálnej webovej stránke, povodne z trvalého dažďa hrozia v okresoch Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Skalica, Senica, Myjava, Malacky, Bratislava, Senec, Dunajská Streda, Pezinok, Nové mesto nad Váhom, Trenčín, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Žilina-Sever, Žilina-Rajčanka, Martin, Turčianske Teplice, Čadca, Kysucké Nové Mesto a Dolný Kubín. 

„Vzhľadom na očakávané zrážky a nasýtenosť povodí predchádzajúcimi zrážkami je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov, ako je zatopenie ciest a pivníc,“ varujú meteorológovia.

Podľa SHMÚ stúpajú rieky predovšetkým na Orave. „Na tokoch v povodí Oravy je výrazný vzostup vodných hladín, v povodí horného Váhu je ustálenosť až mierny pokles, ojedinele mierny vzostup vodných hladín, v povodí Kysuce, Turca a stredného Váhu je ustálenosť až mierny vzostup vodných hladín,“ informuje hydrologická informačná a predpovedná služba SHMÚ Žilina.

Hranicu prvého stupňa povodňovej aktivity aktuálne dosahujú tri toky na území Žilinského kraja, hladina Polhoranky v Oravskej Polhore dosiahla o 9:00 116 cm, rieka Belá v Liptovskom Hrádku mala 156 cm a Rajčanke na vodomernej stanici Poluvsie namerali 120 cm

Súvisiace články

Najčítanejšie správy