Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ľudia na východe sú už zúfalí, kvôli záplavám vyhadzujú gauče aj kuchynské linky
Zdielať na

Ľudia na východe sú už zúfalí, kvôli záplavám vyhadzujú gauče aj kuchynské linky

PICHNE/ZUBNÉ / Obce na krajnom východe bičujú záplavy aj naďalej. Za ostatných 24 hodín tam prívalová vlna udrela už tretíkrát. V oblasti trvá mimoriadna situácia a zasahujú hasiči. Najväčšie problémy majú obce Pichne aj susedné Zubné. Voda strhla most a časť cesty. Pozrite si autentické zábery.

Prívalová vlna z Pichní zasiahla aj susednú obec Zubné. Voda strhla most aj časť cesty. Hasiči sa snažili cez rozbúrený tok natiahnuť lano, aby ním mohli zachrániť ľudí, ktorí zostali odrezaní na druhej strane.

"To je nenormálne a čo spravíme, nespravíme nič," poznamenala obyvateľka obce Pichne. Obec Pichne zostala spustošená. Voda vytrhla z cesty asfalt, ľudia majú zaplavené domy. Od včera sú na nohách.

Na mieste zasahuje aj záchranná brigáda. Chlapi napĺňali vrecia pieskom, potrebujú ich minimálne dvesto. Miestni vyhadzujú z izieb rozmočený nábytok, škody sú obrovské. "Linka kuchynská, zobrali gauč, tu je jedno kreslo, tu druhé, vzadu valenda," opísala obyvateľka obce Pichne. 

"Za posledných 24 hodín už ide o tretiu silnú vlnu prívalových dažďov," vysvetlil Roman Gallik, vedúci odboru krízového riadenia OÚ Snina. "Príslušníci monitorujú celý tok potoka, robíme povodňové bariéry a ťahajú vodu zo zaplavených pivničných priestorov," priblížil riaditeľ OR HaZZ Humenné Marek Pavlov. 

"Došlo k pretrhnutiu bobrej hrádze, a preto tá voda. Ale robíme všetko preto, aby sa do obce dostala ďalšia technika," ubezpečil minister vnútra Roman Mikulec. 

Pomocnú ruku ponúka vláda aj župa  

Oprava poškodenej cesty, z ktorej vytrhlo asfalt, bude stáť státisíce eur. Predseda Národnej rady SR Boris Kollár priniesol spolu s ministrom vnútra pre miestnych ľudí osobný dar. O akú sumu ide, neprezradil.

"Teraz sme priniesli finančný obnos pre tých najpostihnutejších, starostovi odovzdáme veľmi slušný obnos peňazí na to, aby mohli tí ľudia, ktorí prišlo skoro o všetko, okamžite riešiť svoju situáciu," vyhlásil Boris Kollár. 

Pomoc obci prisľúbili aj z Prešovského samosprávneho kraja (PSK). "Aj napriek tomu, že je Covid, vieme peniaze uvoľniť z rezervného fondu. Podľa mňa niekoľko stotisíc," upresnil Jozef Lukáč, podpredseda PSK a poslanec NR SR. 

Pozrite si aj autentické zábery na zaplavené ulice obce:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy