Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pomôže Muránskej planine zonácia? Starosta sľubom na rozvoj neverí
Zdielať na

Pomôže Muránskej planine zonácia? Starosta sľubom na rozvoj neverí

MURÁŇ / Muránska planina si dlho žila v takmer úplnom zabudnutí. Pred niekoľkými mesiacmi ale nastala zmena. Úradníci na ministerstvách prišli s nápadom "zonácie". Pre ochranu prírody je tento zámer určite dobrý, ale obyvatelia, ktorí tam žijú, sa tejto zmeny boja.

"Zonácia musí prebehnúť, to je jasné, ale treba si stanoviť postup, aby bol korektný voči týmto ľudom, voči samospráve, voči neštátnym vlastníkom lesom a voči ľuďom, ktorí tu žijú a pracujú," vyhlásil predseda parlamentu a druhej najsilnejšej strany Sme rodina Boris Kollár.

"Národný park Muránska planina si vyžaduje socio-ekonomický program obnovy. Umožniť vytvorenie národného parku, s ktorým budú ľudia žiť, vedľa ktorého budú žiť a tak aby boli spokojnejší než doteraz," skonštatoval minister životného prostredia za SaS Ján Budaj.

Kameňom úrazu sú vysoké percentá rozlohy takzvanej bezzásahovej zóny."Politickým rozhodnutím na ministerstve životného prostredia, aby sa dodržal zákon o ochrane životného prostredia sa upravila táto výmera na 50 percent," uviedol generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody Daniel Baláž. A to nahnevalo samosprávy a vlastníkov súkromných pozemkov, pretože predrokované percentá boli výrazne nižšie.

"Ja si myslím, že každý musí zo svojich vecí ubrať, aby sa našiel nejaký kompromis spoločné riešenie, ale my vôbec sa nebránime tej zonácii, ktorá bola nastolená predtým, kde sa bavilo o tých 18-tich prípadne 20-tich percentách územia," povedal starosta Muráňa Roman Goldschmidt.

​​"Štátna ochrana prírody je aj v tejto chvíli ochotná rokovať, lebo uvedomujeme si, že naozaj tento výsledný návrh nebol dostatočne prerokovaný," oponoval riaditeľ Štátnej ochrany Baláž. "Tak nebude to osemnásť, urobme kompromis," vyhlásil pred kamerami Kollár.

Starosta sľubom neverí

Najväčšie obavy majú vlastníci z obmedzenia ťažby dreva, ktoré je pre mnohých hlavným zdrojom príjmov. "Momentálne tá hospodárska situácia nie je najšťastnejšia a žije z dreva. Určite je možné zaradiť aj iné spôsoby, napríklad agroturistiku, alebo iné formy cestovného ruchu a tak ako povedal aj pán minister aj štátna ochrana prírody, je ochotná zapájať do svojich projektov, ktoré bude pripravovať subjekty v tomto regióne," dodal Baláž.

"Ja som starosta od roku 1995 a nestretol som sa s takým, že by sa nejaké finančné prostriedky dávali do rozvoja cestovného ruchu. Čo si neurobíme sami, nikto nám nepomôže. Takže ani tomuto nechcem veriť a už aj to vyjadrenie, že nejakým spôsobom sa budú vracať mladí ľudia tuná do tohto regiónu. Bol by som rád, keby sa vrátili, ale nechcem byť zlý prorok, neverím tomu," smutne skonštatoval starosta Goldschmidt.

"Táto úloha bola pozdvihnúť národné parky a to by mala byť naša vývesná skriňa, že sme to dokázali, a že tú toľkokrát odkladanú zonáciu dokážeme urobiť. Že dokážeme tam, kde treba odškodniť súkromných urbarníkov," povedal minister Budaj.

Zdá sa, že jediným riešením problému sú rokovania a následná dohoda, to ale nebude jednoduché. "Zatiaľ sme nenašli spoločnú reč," uzavrel starosta Muráňa.

Začiatkom sezóny a uvoľnením opatrení súvisiacich s koronavírusom sa turistická sezóna rozbieha. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy