Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kočnerova knižnica: Splnomocnenkyňa vlády Petra Krištufková dovolenkovala na Kočnerovej jachte
Zdielať na

Kočnerova knižnica: Splnomocnenkyňa vlády Petra Krištufková dovolenkovala na Kočnerovej jachte

BRATISLAVA / Novú splnomocnenkyňu vlády pre podporu rodiny a sociálnu pomoc opäť dobehla minulosť. Poslankyňa Petra Krištufková z vládnej strany Sme rodina sa po svojom zvolení dištancovala od Mariana Kočnera. Medzinárodná sieť investigatívnych novinárov OCCRP má však v rámci projektu Kočnerova knižnica k dispozícii fotografie z jeho jachty, ale aj textové správy, ktoré si mali posielať.

Prostredníctvom projektu nazvanom Kočnerova knižnica, ktorý sprístupnila medzinárodná organizácia investigatívnych novinárov Organized crime and corruption reporting project (OCCRP), žurnalisti postupne zverejňujú jednotlivé odhalenia, ktoré boli zadokumentované počas vyšetrovania vraždy a nachádzajú sa v Kočnerovej knižnici. Súčasťou tohto projektu je aj redakcia spravodajstva Televízie JOJ.

"Nie, nestretávali sme sa. Myslím si, že tak ako keď vy ste ho stretli niekde v Bratislave v meste, tak som ho stretla aj ja," reagovala poslankyňa na otázky týkajúce sa jej vzťahu s Marianom Kočnerom krátko po tom, ako ju vláda odobrila ako splnomocnenkyňu pre rodinu. Redakcie, ktoré majú prístup do Kočnerovej knižnice, však získali fotografie, ktoré môžu naznačovať niečo iné. 

Fotografie sú z roku 2009. Je na nich Petra Krištufková spolu s bývalou manželkou Mariana Kočnera. V počítači jeho dcéry boli fotky, ako nastupujú do lietadla aj ako si užívajú luxus Kočnerovej jachty v Chorvátsku. 

"Ja vás zoberiem na dovolenku ku mne na loď, už keď vám sľúbil loď tak, nech máte loď. A naozaj Petra Krištufková aj so svojimi dvoma deťmi, z toho jedno Borisove, boli asi 10 dní u mňa na lodi," tvrdil v apríli 2016 Marian Kočner na tlačovej konferencii. Jedna z fotografií z toho istého priečinka potvrdzuje, že na tej dovolenke bol aj on. Na naše telefonáty ani SMS-ky poslankyňa od štvrtka nereagovala. Súhlasila len s prepisom rozhovoru s novinárom, ktorý sa jej dovolal. "Pozvala ma na loď jeho bývalá manželka Karolína a boli sme s deťmi. To, že sa on zastaví za svojou bývalou manželkou, tak prepáčte, za to nemôžem," reagovala Krištúfková. 

Na spomínanej tlačovke v roku 2016 však Marian Kočner zašiel ešte ďalej. Hovoril o tom, ako sa pohádala s vtedajším priateľom Borisom Kollárom. "V tom čase sa Petra priatelila s mojou manželkou, teda aj s nami ako rodina. Prišla uplakaná k nám, a moja manželka jej požičala svoje auto," dodáva Kočner na tlačovej konferencii 5. apríla 2016. 

"Nie, nie, nie, nie, nie, trikrát som povedala nie," reagovala začiatkom týždňa Krištufková. Nie, auto nebolo od Mariana Kočnera. Ale to, že ho mala požičané od jeho bývalej manželky už nepovedala. Potvrdil to pritom aj jej stranícky šéf. "Požičala si, ja si to pamätám vtedy, Karolinin nejaký Jaguar mala požičaný na pár týždňov," potvrdil predseda Sme rodina a Krištufkovej bývalý partner Boris Kollár. 

Poslankyňa naďalej trvá na tom, že sa Kočnerom nestretávala. Investigatívni novinári ale získali správy z aplikácie Viber, ktoré polícia zaistila s Kočnerovym mobilom. Tie si mali vymeniť v roku 2015, teda 6 rokov po spomínanej dovolenke.

Petra Krištufková: Ahoj. Chcela som ťa poprosiť, či by si si našiel čas na stretnutie.
Marian Kočner: Zajtra 14:10?
Petra Krištufková: Platí, ďakujem. Vieme aj kde? 
Marian Kočner: Fórum

V kalendári, v telefóne Mariana Kočnera, presne sedí poznámka z nasledujúceho dňa. Krištufková. V reakcii poprela, že by k stretnutiu došlo. "Nie, nepamätám si, že by som ho posledných 5 - 6 rokov vôbec niekde videla," uviedla Krištufková. 

Dokumenty získané z Kočnerovej knižnice teda naznačujú, že vzťah Petry Krištufkovej a Mariana Kočnera bol užší, ako tvrdila. Nadácia Zastavme korupciu preto podáva premiérovi návrh na jej odvolanie z funkcie, v ktorej sa ešte ani neohriala.

Prečítajte si celú reakciu Petry Krištufkovej:

Môžete sa vyjadriť k tomu, že ste strávili dovolenku na jachte pána Kočnera v roku 2009?

Petra Krištufkova: Na loď ma pozvala jeho bývalá manželka a bola som tam s ňou a s mojimi deťmi. S pánom Kočnerom ste boli v tom čase v kontakte? Je to dosť dávno. Mám pocit, že za ňou prišiel, ale opakujem – mňa pozvala jeho bývalá manželka a ja som tam bola s ňou a s mojimi deťmi. Myslím si ináč, ale nepamätám si veľmi, že ona si brala svoju mladšiu dcéru, lebo naše deti sa v podstate hrávali. Myslím, že ona mala mladšiu dcéru a ja som mala obe deti.

Kamarátsky vzťah ste teda mali len s manželkou Mariana Kočnera?

Petra Krištufkova: Iba s ňou, s Karolínou.

Riešime to v súvislosti s vašim vyjadrením, že s Kočnerom ste sa stretávali len na ulici alebo na spoločenských akciách.

Petra Krištufkova: Áno. Opakujem, že ten vzťah bol ja a jeho bývalá manželka. S ním som sa nestretávala. Ja nemôžem ovplyvniť, keď sa niekde ukáže. On sa ukázal aj na plese, ale to neznamená, že tí ľudia sú teraz toxickí. Na druhej strane naozaj si treba uvedomiť, že celé roky ho všetky médiá velebili a robili z neho celebritu. On naozaj bol vo všetkých Smotánkach, Topstároch, vo všetkých lajfstajlových časopisoch, na všetkých plesoch. Doslova médiá z neho urobili hviezdu. Myslím si, že v tej dobe nikto netušil, že z neho dnes bude kriminálnik. Predpokladám, že ste to netušili ani vy. Myslím si, že keby to médiá tušili, tak ho nebudú toľko prezentovať a naozaj by mu nedávali ani mediálny priestor. Médiá mu poskytovali priestor aj na live tlačovky, to znamená, že naozaj predpokladám, že by to nerobili, keby vedeli, že raz z neho bude kriminálnik. A tak, ako to nevedeli médiá, tak to nevedel nikto. Nemôžete za to, že on sa niekde objavoval, všetkých ľudí brať za toxických. Na ples je pozvaných 400 ľudí, ale teraz keď sa on zastaví pri nejakých skupinkách, tak oni za to teda nemôžu. Aby sme nezabudli na ten základ, že ma na loď pozvala jeho bývalá manželka a boli sme tam s deťmi.

Nemali ste povedať, keď sa vás na to novinári pýtali, že teda niečo takéto sa v minulosti vyskytlo, ale vy ste zapierali.

Petra Krištufkova: Myslíte včerajšiu tlačovku?

Áno, myslím, že tam ste to hovorili.

Petra Krištufkova: Nerozumiem. Lebo včerajšia tlačovka sa týkala úplne inej témy a ja som nedostala otázku takéhoto typu. Vy by ste mi možno chceli vložiť do úst inú odpoveď... Tam padla jedna otázka, na ktorú som konkrétne odpovedala a žiadna iná neprišla.

Hej, povedali ste, že ste sa s ním stretávali tak bežne ako ostatní ľudia na ulici, ale vy ste trávili s ním dovolenku.

Petra Krištufkova: Vkladáte mi do úst slová, ktoré som nepovedala. Ja som žiadnu dovolenku s ním netrávila.

Teda s bývalou manželkou.

Petra Krištufkova: Ale vy (novinári pozn. red) ste sa ma nepýtali na jeho bývalú manželku, vy ste sa ma pýtali na jeho bývalú manželku?

Redaktor NČ: Rozumiem tomu rozdielu.

Petra Krištufkova: Tak to je rozdiel.

Redaktor NČ: Ale sama ste povedali, že sa tam objavil v tom čase.

Petra Krištufkova: To, že sa on zastaví za svojou bývalou manželkou, tak prepáčte za to nemôžem. To je zásadný rozdiel. Najhoršie je, že sa začnú pretáčať odpovede a vy by ste chceli, aby som odpovedala niečo iné.

Redaktor NČ: Môžete aspoň prezradiť, či ste sa s Kočnerom bavili a o čom ste diskutovali v tom čase alebo ste sa s ním vôbec nerozprávali?

Petra Krištufkova: Ja vám rozprávam, že som bola s jeho bývalou manželkou a vy mi chcete... Toto robíte nasilu. Ešte raz, aby sme si to zrekapitulovali. Pozvala ma na loď jeho bývalá manželka Karolína a boli sme s deťmi. Bolo to v Chorvátsku. Moje deti mali v 2009, skúsime to rýchlo vypočítať - jedna dcéra mala necelých 5 rokov, druhá 13 rokov. O čom sa bavia dve matky s tromi deťmi. Bežné debaty matiek s deťmi. O škole, o škôlke...

Redaktor NČ: Po tom 2009 ste ale neprišli s pánom Kočnerom do kontaktu na takýchto dovolenkách alebo súkromných akciách?

Petra Krištufkova: Nie, bola som vtedy raz s Karolínou.

Redaktor NČ: Boli ste na tej jachte niekoľkokrát alebo to bolo iba raz?

Petra Krištufkova: Nie, vtedy iba raz.

Redaktor NČ: Ešte mám otázku ku komunikácii v 2015, keď ste mali Kočnera vy osobne žiadať o stretnutie a on súhlasil a vy ste sa aj dohodli. Tam je spomínaný hotel Fórum, tak či sa to stretnutie uskutočnilo.

Petra Krištufkova: K tomu som sa už vyjadrovala. V roku 2015 on nejakým spôsobom, myslím, že to bolo cez správy aj cez telefón, kontaktoval môjho bývalého priateľa a keďže on sa s ním nechcel stretnúť, tak sme v podstate riešili, aby tá komunikácia nejakým spôsobom ustala alebo aby ho nejakým spôsobom neatakoval. Aj ten môj bývalý partner sa s ním stretnúť nechcel a hlavne už si želal, aby to atakovanie z jeho strany nejakým spôsobom utíchlo.

Redaktor NČ: Môžete konkretizovať kto to bol?

Petra Krištufkova: Myslím si, že to je zbytočné.

Redaktor NČ: Stretli ste sa teda s pánom Kočnerom v tom roku 2015, tak ako ste sa na tom dohodli v správach?

Petra Krištufkova: Nie, nepamätám si, že by som ho posledných 5 – 6 rokov vôbec niekde videla.

Redaktor NČ: Ako vnímate to, že ste sa ocitli v databáze, ktorú Marian Kočner zhromažďoval a teraz ju zaistila polícia a sú tam vaše súkromné fotky z dovolenky?

Petra Krištufkova: Ocitla som sa tam s tým, že som bola s jeho bývalou manželkou, takže ja to nevnímam ako tragédiu, že som bola s jeho bývalou manželkou na tej dovolenke s deťmi.

Redaktor NČ: Vy ste tam leteli spoločne jetom, ste aj na fotkách. To ste platili vy alebo to bolo zo strany manželky pána Kočnera platené?

Petra Krištufkova: Jeho bývalá manželka ma pozvala so sebou na dovolenku. To znamená, že aj cesta bola súčasť tohto pozvania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy