Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Fico o odchode Pellegriniho jedenástky: Národ má rád zradu, ale nenávidí zradcov
Zdielať na

Fico o odchode Pellegriniho jedenástky: Národ má rád zradu, ale nenávidí zradcov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda strany Smer-SD Robert Fico sa na tlačovej besede vyjadril k odchodu jedenástich poslancov na čele s Petrom Pellegrinim. Zároveň ale naznačil, že Smer má v pláne ponúknuť zásadnú zmenu v organizácii vedenia.

V úvode tlačovej besedy poďakoval všetkým kolegom, ktorí stoja za ním v strane. Odchádzajúcim jedenástim poslancom a predstaviteľom Smeru praje všetko dobré. "Na druhej strane ale musím povedať, že národ má rád zradu, ale nenávidí zradcov. V tomto ste asi jasne pochopili môj odkaz voči týmto ľuďom," vyjadril sa. 

​Fico hovorí, že očakával nejaký príbeh, ale odchádzajúci smeráci hovoria len o zmene, on ale tvrdí, že v roku 2018 predsa urobil z Pellegriniho premiéra, išli novým štýlom pred voľbami a hovorilo sa o zásadných zmenách, ktoré pripravovali. Fico vidí iba dva motívy ich konania. Buď ide o úmyselné rozbíjanie ľavice, alebo došlo k obrovským hodnotovým rozdielom v sociálnych a demokratických otázkach. 

V krátkej dobe dôjde k zasadnutiu straníkov, na ktorom budú riešiť zásadnú zmenu v organizácii vedenia. "Odišli traja podpredsedovia a musíme rátať s novými tvárami vo vedení strany," hovorí Fico. Šancu by vraj chcel dať aj mladším ľuďom, mohlo by ísť o tridsiatnikov, naznačil. "Som pripravený aj na zmenu svojho postavenia a správania, hľadám nový model riadenia strany," dodal Fico. Chcú dať dohromady nielen nových ľudí, ale súčasne aj zachovať skúsených predstaviteľov strany Smer, aby mohli radiť a hovoriť do chodu strany. 

Prijať musia niekoľko formálnych krokov. "Jedenásť ľudí sa rozhodlo odísť, ale napriek tomu sú stále v Smere. Ja som zatiaľ ešte od väčšiny z nich nedostal formálnu žiadosť o odchod zo strany," hovorí. Posty predsedov výborov a post podpredsedu Národnej rady podľa Fica už zo zákona neprislúchajú odchádzajúcim poslancom. Očakáva, že na júlovej schôdzi sa vzdajú svojich funkcií. 

Pozrite si celú tlačovú konferenciu: 

Fico však uviedol, že mu ide o ľavicu a ak sa v parlamente s novou stranou Petra Pellegriniho stretnú v témach, nevidí dôvod, prečo by mal niekoho odmietať. 

Na koniec tlačovej konferencie padla aj kontroverzná otázka, či môže predseda strany potvrdiť, že ho bolo vidieť s troma mladými ženami, vrátane čakateľky na prokuratúru Kataríny Szalayovej. "A čo sa mám stretávať radšej s mladými chlapcami? Katarína Szalayová je veľmi šikovná a inteligentná žena a je mi vždy cťou, keď sa s ňou stretnem," odpovedal Fico. 

Súvisiace články