Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ministerstvo dopravy prispeje tisíce eur pre nové rodinné domy. Musia spĺňať tieto požiadavky
Zdielať na

Ministerstvo dopravy prispeje tisíce eur pre nové rodinné domy. Musia spĺňať tieto požiadavky

Archívna reportáž

BRATISLAVA / O príspevok vo výške 8-tisíc eur na rodinné domy s takmer nulovou potrebou energie môžu záujemcovia žiadať od 1. júla do 30. septembra. S touto novinkou prišlo ministerstvo dopravy. Dotáciu môže získať ale len limitovaný počet žiadateľov, a to 200.

Ministerstvo dopravy a výstavby tento príspevok poskytne v rámci výzvy, ktorú vyhlásilo ešte 18. mája. Elektronicky formulár žiadosti je dostupný na webovom portáli www.byvajteusporne.sk.

Podmienky pre žiadateľov

Príspevok je možné poskytnúť na nové rodinné domy s podlahovou plochou do 200 štvorcových metrov, na ktoré bolo vydané právoplatné kolaudačné rozhodnutie najskôr v roku 2018. Rodinný dom musí spĺňať požiadavky na energetickú hospodárnosť budov pre budovy s takmer nulovou potrebou energie. Príspevok už nie je možné kombinovať s inými dotáciami na rodinný dom alebo jeho technický systém (napríklad Zelená domácnostiam II). 

"Ministerstvo dopravy a výstavby SR vyčlenilo v druhej výzve na predkladanie žiadostí o príspevok na nové rodinné domy s takmer nulovou potrebou energie spolu 1,6 milióna eur. Maximálny počet dvesto žiadateľov v druhej výzve je oproti prvej nižší o tristo, pričom rozpočet pri zachovaní výšky príspevku je teraz nižší o 2,4 milióna eur," informoval rezort. 

V prvej výzve malo na príspevok pre rodinné domy s takmer nulovou potrebou energie nárok päťsto záujemcov pri celkovom objeme 4 milióny eur. Ministerstvo zdôvodnilo nižší počet možných uchádzačov a rozpočet v druhej výzve tým, že sa chce vyhnúť skúsenosti z prvej výzvy, keď záujemcovia podali väčšinu žiadostí počas prvých dní. "Čo malo negatívny vplyv na následný proces posúdenia prijatých žiadostí. Ministerstvo má samozrejme záujem pokračovať s daným typom podpory aj v nasledujúcom období a vyhlásiť ďalšiu výzvu s prihliadnutím na disponibilné finančné zdroje a personálne kapacity na spracovanie žiadostí," vysvetlil rezort.

Pozor na chyby

Združenie výrobcov murovacích materiálov upozorňuje, aby záujemcovia pri žiadostiach o príspevok dávali pozor na chyby, ktoré vlani vyradili viacerých uchádzačov o dotáciu z prvej výzvy. Každá novostavba postavená od roku 2021 bude musieť spĺňať nároky ekologickejšieho bývania, teda požiadavky na potrebu primárnej energie pre energetickú triedu A0. "Dosiahnutie požiadaviek predpokladá budovy s veľmi nízkou potrebou energie, ktorých spotreba by mala byť v značnom rozsahu pokrytá z obnoviteľných zdrojov. Štát preto už v minulom roku začal v tomto smere s osvetou a v roku 2019 vyhlásil prvú výzvu žiadostí o dotáciu vo výške 8-tisíc eur," povedal predseda ZVMM Martin Mihál.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy