Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prezidentka vymenovala Remišovú za ministerku. Jej rezort môže byť kľúčovým pri premene krajiny
Zdielať na

Prezidentka vymenovala Remišovú za ministerku. Jej rezort môže byť kľúčovým pri premene krajiny

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala po viac ako 100 dňoch novej vlády Veroniku Remišovú za ministerku. Remišová bola doteraz podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu. Riadiť teraz bude nové Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Podľa slov prezidentky práve tento rezort môže zohrať kľúčovú úlohu pri premene Slovenska.

Pri vymenovaní Veroniky Remišovej za ministerku bol aj premiér Igor Matovič. Prezidentka novú funkciu a rezort vníma ako kľúčovú pre Slovensko. "Budete musieť nastaviť pravidlá dobrého a efektívneho fungovania štátneho orgánu v súčasnosti a aktívne sa podieľať na tvorbe vízie a stratégie budúceho rozvoja Slovenska. Každá z týchto úloh je sama o sebe ťažká, ale dôverujem tomu, že sa veľkou mierou osobne pričiníte o splnenie všetkých troch základných zadaní, ktoré vyplývajú z vašej novej funkcie," povedala prezidentka Zuzana Čaputová pri vymenovaní Remišovej. 

Slovensko je neslávne známe tým, že patrí medzi štáty, ktoré najpomalšie čerpali eurofondy. Tento stav volá podľa Čaputovej po náprave a nastavení nových pravidiel. Novej ministerke zaželala, aby čerpanie bolo v budúcnosti transparentné, bez prieťahov a korupčného správania. "Čaká však na vás aj úplne nové, mimoriadne zadanie. Podľa všetkého dostaneme k dispozícii približne osem miliárd eur, aby sme naštartovali reformy, ktoré by mali viesť k zásadnej zmene fungovania štátu. Je to okno príležitosti, aké sa neotvára každý deň. Som presvedčená, že teraz je potrebné spojiť najlepšie mozgy Slovenska, aby pomohli určiť víziu, jasné priority a oblasti, ktorých rozvojom zabezpečíme, aby sme mohli žiť v zelenšom, férovejšom a modernejšom štáte," pokračovala Čaputová.  

Samotná Remišová uviedla, že jej cieľom je viesť funkčný úrad. Jeho činnosť plánuje zracionalizovať a zefektívniť. Aktuálne napríklad sídli až v piatich budovách, niektoré nájomné zmluvy sú podľa nej nevýhodné a dokonca nevypovedateľné. Čo sa týka zamestnancov, ich stav zatiaľ nezvyšovali. "Škrtali sme, ale niektoré externé dohody," doplnila nová ministerka. Týmto krokom plánujú ročne ušetriť okolo 500 tis. eur. V budúcnosti však podľa nej plánujú posilňovať personálne kapacity, a to najmä v oblasti IT. 

Reakcia Rašiho 

Poslanec NR SR a bývalý šéf Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši v reakcii na vytvorenie nového ministerstva povedal, že vzniklo úplne zbytočne. Podľa neho to pre štát prináša zvýšené náklady. On sám ich odhadol na "státisíce". Kritizoval najmä to, že nový rezort bude musieť platiť dvoch štátnych tajomníkov, ich poradcov a sekretárky, ale aj nutnosť zmeniť služobné preukazy, hlavičkové papiere či vizitky. Podľa jeho informácií by sa taktiež mal počet pracovníkov nového ministerstva zvýšiť o asi 600. "Nepovažujem to za efektívne, ani správne. Vznikne byrokratický moloch," myslí si Raši.

Nové Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR preberá od 1. júla pôsobnosť Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. Od októbra prevezme aj časť kompetencií Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v oblasti regionálneho rozvoja.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy