Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Tipy na výlet od TV JOJ: Viete kde sa nachádza najväčší kríž na Slovensku? Spoznajte unikátne Záhorie
Zdielať na

Tipy na výlet od TV JOJ: Viete kde sa nachádza najväčší kríž na Slovensku? Spoznajte unikátne Záhorie

ZÁHORIE / O Záhorákoch koluje množstvo vtipov a hovorí sa o nich, že radi a často spievajú. Robia najlepšie trdelníky na Slovensku a môžu sa pochváliť množstvom miest, ktoré rozhodne stoja za pozretie. No a v neposlednom rade sa môžu pýšiť aj viacerými unikátmi.

Kostol z 9. storočia

V skalickom okrese sa nachádza malebná obec Kopčany a neďaleko nej jedna z najstarších stojacich stavieb na našom území. "Tuná vlastne máme kostolík 80% muriva pôvodného práve z toho 9. storočia," povedala kurátorka Lucia Pecinová.

Kostolík síce prioritne slúžil na náboženské účely, no v 15. storočí aj napriek jeho malým rozmerom plnil funkciu obrannej pevnosti. "Počas bojov Mateja Korvína s Jířím z Podebrad," informovala Pecinová.

Vo vnútri kostolíka sa dokonca podarilo zachovať viaceré historické maľby. No a kúsok od najstaršieho kostolíka stojí aj jeden z najstarších stromov 235 ročná Lipa. "Bol nominovaný na strom roka 2018 - vyhral," dodala kurátorka.

Teraz ale naneštastie začal vysychať a tak peniaze z výhry používa obec na jeho záchranu. Pomôcť však môžu aj turisti. "Neďaleko od kostolíka tečie potok, tzv. Nová struha a z tohto potoka je možné nabrať vodu a prísť Lipku zaliať," uviedla kurátorka. Prístup sem je úplne jednoduchý, či už na aute, peši alebo po novej cyklotrase.


Najväčší kríž na Slovensku

No a keď už sa vyberiete na Záhorie aby ste videli najstarší slovenský kostolík, zájdite aj pár minút cesty do obci Rybky, kde sa nachádza najväčší kríž na Slovensku."Má výšku 27m, kaplnka má rozmery 4x4m, a rozpätie ramien je 9m," povedala Emília Masaryková, iniciátorka Milénového kríža.

Poskladali sa naň obyvatelia obce Rybky a ľudia z blízkeho okolia. Vytvoril ho Martin Belavý zo Zvončína. Termín odovzdania sa ale musel strikne dodržať, iný ako rok 2000 neprichádzal do úvahy. "Pretože taký miléniový kríž sa môže stavať len raz za 1000 rokov," skonštatovala Masaryková.

Kríž stojí na menšom lúčnom kopci a je odtiaľ nádherný výhľad na všetky svetové strany.  Ideálne si výlet naplánovať, počas východu, či západu slnka. Prípadne počas sviatkov, kedy býva v noci osvetlený. "Neviem či je iný, nedopočula som sa o žiadnom, ale myslím si, že je tak trochu jedinečný," uzavrela Masaryková.

Táto rieka odchovala aj olympijských víťazov. Pozrite si ďalší tip na výlet od TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy