Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Minister hospodárstva má vo vrecku kilečko. Zlepšiť ním chce podnikateľské prostredie na Slovensku
Zdielať na

Minister hospodárstva má vo vrecku kilečko. Zlepšiť ním chce podnikateľské prostredie na Slovensku

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Richard Sulík má vo vrecku "kilečko". Samotný minister hospodárstva tým myslel viac ako 100 opatrení, ktoré majú zlepšiť podnikateľské prostredie na Slovensku. Ide najmä o rušenie byrokracie, čo by malo rýchlejšie naštartovať ekonomiku po koronakríze. Balíček síce nie je dokonalý, ale podnikateľov vraj poteší.

"Zjednodušene možno polovičku z našich zákonov vieme vyhádzať," hodnotí situáciu na Slovensku premiér Igor Matovič. Pomôcť tomuto neradostnému byrokratickému stavu má pomôcť takzvané Sulíkové kilečko. 

"vytrhávame úradníkom z rúk mučidlá," komentuje to Sulík. Lex korona má zlepšiť slovenské podnikateľské prostredie. To z roka na rok stráca na konkurencieschopnosti. 

 Podľa posledného rebríčka Doing biznis sme skončili na 57 mieste zo 63 krajín. Pritom ešte v roku 2006 sme boli na slušnej 30. priečke. Sulík sľubuje, že otočí náš stály prepad. Aj keď sa schválený balík volá kilečko, ide o viac než 100 opatrení. Konkrétne 114 - tie majú pomôcť naštartovať pokoronovú ekonomiku.

"To čo ideme podikateľov odľahčiť len na administratívnych nákladov, je zhruba 100 miliónov eur," vysvetľuje Ján Oravec, štátny tajomník ministerstva hospodárstva. Podľa ministra práce balík prijala pozitívne tripartita a podľa Sulíka aj zamestnávateľské zväzy. Tie dlhodobo volajú práve po tomto: "Zásadnom zjednodušení finančníckych vzťahov medzi štátom a podnikateľskou sférou," vraví tajomník RÚZ Martin Hošták. 

V obsiahlom Lex korona zákone si svoju trošku našiel každý rezort. Jednotliví ministri spomenuli aspoň tie najdôležitejšie nášlapné míny, ktoré zmiznú. "Rušíme povinnosť zamestnávateľov vypracovávať prevádzkové poriadky," vypichol minister zdravotníctva Marek Krajčí. "Už nebude potrebný audit pri zmenách ohľadom výšky základného imania pri niektorých zápisoch do obchodného registra," pridáva sa ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

S kilečkom je spokojný aj minister financií. "Zdravé podnikateľské prostredie úzko súvisí so zdravými verejnými financiami," vyjadril sa Eduard Heger. 

Kritikom, ktorý vláde odkazujú, že tam nie je všetko a veľa vecí treba doladiť, odkázal Sulík, že naraz sa nedá všetko. Lex korona teraz urýchlene putuje z vlády do parlamentu, kde ho musia schváliť. Keď všetko pôjde dobre, väčšina zákonov kilečka začne platiť už od prvého júla a minister hospodárstva chce pokračovať.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy