Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V NR SR riešili návrhy týkajúce sa koronakrízy. OĽaNO aj SaS výročnú správu ombudsmanky kritizovalo
Zdielať na

V NR SR riešili návrhy týkajúce sa koronakrízy. OĽaNO aj SaS výročnú správu ombudsmanky kritizovalo

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V Národnej rade sa rozhoduje o viacerých zákonoch, ktoré súvisia s pandémiou koronavírusu, no na stole je aj vznik úplne nového ministerstva. To by malo prevziať pôsobnosť Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. Predpoludním sa však poslanci venovali ešte výročnej správe ombudsmanky Márie Patakyovej, ktorú nakoniec ale neodobrili. Vo štvrtok tiež rokovali aj ministri na vláde výsledkom čoho je napríklad smart karanténa.

Poslanci Národnej rady SR neschválili výročnú správu verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej za rok 2019. Zo 132 prítomných bolo za prijatie správy 34 poslancov. Z vládnych strán správu podporili kluby Sloboda a Solidarita (SaS) a Za ľudí. Hnutie Sme rodina bolo proti a aj viacerí poslanci klubu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). 

Ombudsmanka v stredu 13. mája členom zákonodarného orgánu priblížila, že Kancelária VOP dostala v roku 2019 vyše 2 800 podaní, z toho bolo 2 100 podnetov. VOP tiež zistila 130 porušení základných práv a slobôd v 104 podnetoch. V rámci vlastnej iniciatívy riešila kancelária desať podnetov.

Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej nemusia všetci poslanci NR SR súhlasiť so správou, no vziať ju na vedomie považuje za úctu voči ľuďom, ktorí sa na úrad ombudsmanky s dôverou obracajú. "Aj keď s jej zisteniami nemusia všetci poslanci súhlasiť, vypočuť si ich a vziať tieto informácie na vedomie, považujem za znak úcty voči ľuďom, ktorí sa na úrad ombudsmanky s dôverou obracajú. Jej úrad, a predovšetkým títo ľudia, si bez ohľadu na ideologické preferencie poslancov úctu určite zaslúžia," napísala prezidentka na sociálnej sieti. 

Ombudsmanka zožala kritiku

V rozprave poslankyňa Anna Andrejuvová (OĽaNO) povedala, že ju správa ombudsmanky sklamala. Poukázala na tvrdenie v dokuemente, že prieťahy v súdnom konaní sú dlhodobo najčastejšie konštatovaným porušením práv a slobôd. Andrejuvová upozornila, že napriek tomu Patakyová neuviedla ani jedno odporúčanie, ako sa s problémom súdnych prieťahov vysporiadať.

Poslanec Ondrej Dostál (SaS) povedal, že diskusia k správe zachádzala do invektív a necitlivých vyjadrení. Dostál upozornil na vyjadrenia niektorých poslancov, ktorí odkazovali na zákon o rodine. Ten obsahuje ustanovenie, že spoločnosť uznáva, že pre harmonický vývoj dieťaťa je dôležité stabilné prostredie rodiny tvorenej otcom a matkou dieťaťa. "Skúste sa porozprávať so psychológmi a deťmi, ktoré žijú v stabilnom prostredí a majú láskyplný vzťah. Môžu to byť aj neúplné rodiny vrátane zväzkov rovnakého pohlavia. Pre všestranný a harmonický vývin dieťaťa je dôležité, aký má vzťah s ľuďmi, s ktorými žije," zdôraznil Dostál.

Vo štvrtok tiež zasadala vláda, ktorá rozhodla o viacerých dôležitých návrhoch týkajúcich sa aktuálnej situácie okolo koronavírusu. 

Smart karanténa

So smart karanténou by sa mohlo začať už v pondelok. Po rokovaní vlády o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí. Novela zákona, ktorá sa zaoberá mobilnou aplikáciou ako alternatívou k štátnej karanténe, podľa neho prešla vládou hladko. Šéf rezortu chce novelu predložiť na rokovanie parlamentu ešte vo štvrtok. V pondelok by tak mohla byť legislatíva platná, ak by prešla v skrátenom legislatívnom konaní a bola by uverejnená v Zbierke zákonov. V pondelok by zároveň na tlačovej besede premiér aj experti podrobne informovali verejnosť, akým spôsobom bude aplikácia fungovať.

Nový predseda Správy štátnych hmotných rezerv

Novým predsedom Správy štátnych hmotných rezerv SR je Ján Rudolf. Rozhodlo sa tom na štvrtkovom zasadnutí vlády. Štátne rezervy dočasne riadila Lucia Gocníková po tom, ako kabinet pre podozrivé nákupy ochranných pomôcok potrebných pre boj s koronavírusom z tohto postu odvolal Kajetána Kičuru. Ten bol na čele úradu osem rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy