Skoro jasno
15°
Bratislava
Daniel Lipšic si dnes prevzal uznesenie o vznesení obvinenia a vzápätí prišiel o vodičský preukaz
Zdielať na

Daniel Lipšic si dnes prevzal uznesenie o vznesení obvinenia a vzápätí prišiel o vodičský preukaz

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Za nehodu Daniela Lipšica, pri ktorej prišiel minulý rok 19. septembra o život človek, si dnes bývalý poslanec NR SR osobne prevzal uznesenie o vznesení obvinenia. Štvorstranový dokument popisuje situáciu, ktorá nastala na priechode pre chodcov na Vajnorskej ulici, vrátane záverov znaleckých posudkov ohľadom rýchlosti, viditeľnosti, či používania mobilného telefónu. Daniel Lipšic zverejnil celý dokument na svojom facebookovom profile.

K uzneseniu si Lipšic a jeho právna zástupkyňa, Eva Mišíková, vyžiadali aj kópiu celého spisového materiálu, ku ktorému doteraz nemal prístup, nakoľko bol len v postavení svedka, nie obvineného. Jednoznačné stanovisko, či si Lipšic uplatní opravný prostriedok alebo nie, zaujmú až po preštudovaní spisu. Už teraz je však, podľa zistení TV JOJ z prostredia vyšetrovania, zrejmé, že vyšetrovacom pokuse, ktorý polícia vykonala pri objasňovaní nehody, znalci nezohľadnili všetky dopravné prostriedky, ktoré boli v kritickom okamihu na vozovke. Práve tento moment považuje Lipšicova obhajkyňa za dôležitý. Bezprostredne pred nehodou totiž mala byť pri Lipšicovom aute električka a mohla mať na vodiča vplyv. 

Zaoberať sa podľa nej treba aj mierou zavinenia zo strany chodca - obete nehody. "Je potrebné vziať do úvahy pomer zavinenia tak zo strany vodiča, ako aj zavinenie zo strany chodca," hovorí Eva Mišíková. Chodec mal totiž v čase nehody v krvi vyše dve promile alkoholu. Právny zástupca poškodených, teda rodiny obete, má na to iný názor. Matku a troch bratov zosnulého obhajuje Ladislav Kuruc. Rodina ho, podľa jeho slov, zaangažovala do prípadu len preto, aby bolo trestné konanie spravodlivé a zákonné, ide im len o pravdu. O miere zavinenia zo strany chodca, vzhľadom k jeho opitosti, odmieta diskutovať, išiel totiž po priechode. Kuruc tvrdí: "Chodec môže byť opitý, nadrogovaný a podobne, ale pokiaľ neporušil pravidlá cestnej premávky, neznamená to, že nehodu zavinil." Podstatné podľa neho je, že podľa zákona o cestnej premávke vodič nesmie ohroziť chodca na priechode pre chodcov, musí ísť primeranou rýchlosťou tak, aby vedel bezpečne zastaviť na dohľadnú vzdialenosť. Poškodenie skla na Lipšicovom aute podľa Kuruca svedčalo o vyššej rýchlosti, odhaduje ju aspoň na 60km/hod. Rýchlosť prekročil o zhruba 10km/hod. aj podľa spisu. K  dokazovaniu mal byť prizvaný aj znalec z odboru oftalmológie, nakoľko Lipšic má silné dioptrie. Zásadnou otázkou totiž podľa Kuruca ostáva: "Ako to, že chodca nevidel?" 
Danielovi Lipšicovi dnes bezprostredne po prevzatí uznesenia odobrali vodičský preukaz. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy