Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Oskar (53) prišiel o strechu nad hlavou, býva v aute
Zdielať na

Oskar (53) prišiel o strechu nad hlavou, býva v aute

UTEKÁČ / Dvojica z obce Utekáč (okr. Poltár) prišla pre rodinné nezhody o strechu nad hlavou. Odvtedy bývajú v aute. Žiadajú o obecný byt, no pre dlžoby z minulosti im ho možno nepridelia.

Predné sedadlo nahrádza posteľ. Kufor slúži ako skriňa. Dvojica z Utekáča žije a prespáva už približne dva mesiace v osobnom automobile.

Oskar donedávna býval v paneláku. O byt sa delil s matkou. Keď si našiel priateľku, nasťahoval si ju k nim. Vtedy sa začali nezhody.

"Nakoniec ma z neho vyhodila. Vykázala ma z bytu," spomína päťdesiatriročný Oskar.

Pár nemal kam ísť, preto sa nasťahovali do auta. Slúži im ako provizórny byt.Umývajú sa v potoku, prípadne u známych. Stolujú na ulici.

Najviac im chýba posteľ. "Spávame na sedačkách posediačky," dodáva Oskar.

Navarili im

Obyvatelia obce ich neodsudzujú. Dokonca sa našli i takí, ktorí im doniesli teplé jedlo.

"Jedli len chlieb s masťou a s cibuľou. Prišlo mi ich ľúto, tak som im navarila," hovorí obyvateľka.

Invalidný dôchodca sa bojí, čo s ním bude. Kým nemal úraz, pracoval. "Robil som v Lýbii, v Rusku, či Maďarsku. Kým som mohol, pracoval som," ponosuje sa.

Od štátu dostáva stotridsať eurový invalidný dôchodok. "Starostka nám odmieta dať byť. Stále vraví, aby sme si byt prenajali, no nemôžem si ho dovoliť," hovorí.

Žiada preto o pridelenie obecného bytu nižšej kategórie. Zaň by mal platiť len pár eur.

Obec rozhodne

Obec disponuje voľnými bytmi, no ich rozdeľovanie nie je v kompetencii starostu. "Všetko je v konsenze cez obecné zastupiteľstvo, komisiu, bytovú komisiu a poslancov obecného zastupiteľstva. Každá žiadosť sa preveruje individuálne," ozrejmuje starostka Zuzana Paľašová.

Komisia by mala rozhodnúť do 20. augusta. Pri rozhodovaní prihliadne na viacero faktorov. Jedným z nich bude schopnosť platiť. Obaja ale figurujú ako neplatiči.

"Jediná výhoda môže byť v tom, že pani Feríková pracuje na aktivačných prácach," konštatuje Paľašová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy