Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Nočný požiar domu pripravil o strechu nad hlavou celú rodinu
Zdielať na

Nočný požiar domu pripravil o strechu nad hlavou celú rodinu

KLENOVÁ / Humenčan sa chcel aj s rodinou presťahovať do obce Klenová (okr. Snina). Po tom, čo ho vykradli, porozbíjali mu okná a podpálili dom, môže na svoje plány zabudnúť.

Požiar začal zhruba o pol tretej ráno. Z predných izieb sa oheň presunul do ďalších izieb až zhorel celý dom.

"Pracoval som v Škandinávii asi šesť rokov. Bol som šofér nákladiaku. Všetky peniaze som sporil, aby som si mohol aj s rodinou usporiadať život," opisuje majiteľ domu Vladislav.

Chcel sa sťahovať

Pritom stačil týždeň intenzívnej práce a mohol sa spolu s manželkou a deťmi presťahovať do dediny Klenová. Plány mu ale prekazil požiar.

"Došlo k zapáleniu a následne k požiaru rodinného domu, čím majiteľom vznikla škoda vo výške najmenej dvadsaťpäťtisíc eur," konštatuje hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Migaľová.

"Človek robí niekoľko rokov, aby si mohol zrekonštruovať dom a niekto mu to zoberie za pár minút," rozčuľuje sa Vladislav.

Nehorelo náhodou

Podľa Vladislava bol požiar účelový. "Som jediný Róm alebo cigán, ktorý naokolo býva. Viackrát sa mi vyhrážali, že mi podpália dom. Trikrát mi rozbili okná a vykradli ma. To všetko v priebehu troch mesiacov," opisuje Vladislav.

Rodina nemá peniaze na rekonštrukciu vyhoreného domu. Manželka so štyrmi deťmi zostane u svokrovcov. Budú sa tlačiť v garzónke. Vladislav chce opäť vycestovať. Bude pracovať ako kamionista v Nórsku.

"Dom a zariadenie je materiálne. Dá sa to nahradiť. Život a rodinu ale nenahradia žiadne peniaze," konštatuje Vladislav.

Polícia vyšetruje

"Nielen my cigáni sme zlí ľudia. Aj medzi bielymi sa nájdu takí, ktorí chcú naozaj druhému uškodiť," dodáva.

Prípadom sa už zaoberá polícia. "Poverený pracovník začal trestné stíhanie pre prečin poškodzovania cudzej veci," doplnila Migaľová. Páchateľovi hrozí až osemročný trest. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy