Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Liečba monoklonálnymi protilátkami je na ústupe. Lekári častejšie predpisujú antivirotiká
Zdielať na

Liečba monoklonálnymi protilátkami je na ústupe. Lekári častejšie predpisujú antivirotiká

BRATISLAVA / Liečba monoklonálnými protilátkami je v nemocniciach už niekoľko týždňov na ústupe. Infektológovia začali viac predpisovať práve antivirotiká. Zaužívané sú dosiaľ tri - Remdesivir, Molnupiravír, a Favipiravir. V tabletkovej forme sú z toho iba dva. Molnupiravir s nulovým doplatkom a favipiravir s doplatkom za jedno balenie 50 eur.

Viaceré nemocničné lekárne predĺžili svoje otváracie hodiny do 22 hodiny aj z dôvodu, aby sa pacienti k antivirotikám, ktoré im predpíše lekár dostali, čo najskôr. "Ministerstvo zdravotníctva naskladnilo tieto lieky aj pre nemocničné lekárne, lebo aj hospitalizovaní môžu potrebovať tieto lieky," povedala vedúca nemocničnej lekárne Ľubica Slimáková. 

Molnupiravir a favipiravir sú dostupné len v nemocničných lekárňach, v ostatných vám ich môžu objednať a počkáte si na ne. Antivirotika favipiravir boli predpísané aj manželovi pani Barbore z Košíc, ktorá za dve balenia zaplatila takmer 100 eur.
Ozvala s cieľom, aby iný pacienti neboli prekvapený, keď za lieky na covid zaplatia pomerne vysokú sumu. "Molnupiravir je s nulovým doplatkom, favipiravir si plne hradí pacient," povedala Slimáková. 

Z dvoch druhov používaných antivirotík v tabletkovej forme je s doplatkom len jeden a podľa infektologičky je predpisovaný minimálne. "Fabiflu je liek pre pacientov, ktorí nespĺňajú indikačné kritériá," povedala infektologička Alena Koščálová. Oveľa viac je predpisované antivirotikum molnupiravir s nulovým doplatkom. "Molnupiravir je určený pre ľudí so stredne až ťažkým priebehom. Podáva sa najmä starším pacientom s chronickými ochoreniami," dodal Koščálová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy